چرا و چگونه

تنفر از شنیدن صدای خودمان

دلیل اینکه از شنیدن صدای خود تنفر داریم چیست و چگونه این جور نباشیم ؟

همه ما این تجربه را داشتیم: صدای خود را که در یک پیام صوتی و یا یک ویدیو می شنویم، این صدا برایمان وحشتناک است. آیا واقعا صدایمان فاجعه است یا این مغز است که ما را به بازی گرفته است؟

آیا صدای ما واقعا وحشتناک است؟

حقیقت این است که شما صدایتان را از مسیر متفاوتی نسبت به دیگران می شنوید. شما صدای خود را که از طریق ارتعاشات از جمجمه شما حرکت می کند می شنوید.

اما دیگران صدایتان را از طریق هوایی که بین شماست دریافت می کنند. این تفاوت در مسیر است که کیفیت صدا برای شما و دیگران متفاوت است.

پروفسور Martin Birchall در این زمینه می گوید:
صداها در اطراف سینوس های ما، در قسمت های خالی سر، قسمت های میانی گوشهایمان قرار می گیرند، که این حالت شنیده شدن صدای خودمان را با آن چیزی که دیگران می شنوند تغییر می دهد.

وقتی که شما صدای ضبط شده خودتان را گوش می دهید، در واقع صدای ارتعاشات هوا را می شنوید که این انگار صدای فردی دیگر است!

صدایی که ما از خودمان می‌شنویم، با چیزی که دیگران می‌شوند یکسان نیست. این چیزی‌ست که دکتر یِیل کوهن (Dr. Yale Cohen) مدیر مرکز علمی شنوایی در دانشکده‌ی داروسازی دانشگاه پنسیلوانیا در این باره گفته است.

به گفته‌ی او «صدایی که ما از فایل یا نوار ضبط‌ شده می‌شنویم صدای واقعی‌ای ماست». در سر ما استخوان‌های کوچکی به نام Ossicle وجود دارد که در گوش میانی قرار دارند.

وظیفه‌ی این استخوان‌ها، ایجاد اختلاف بین صدای خودتان و چیزی که دیگران می‌شوند است. بدین‌ ترتیب امکان بازشناسی صدای خودتان به وجود خواهد آمد. این استخوان‌ها، کلید پردازش صداهای اطراف و حذف انها هستند.

لرزش‌های اضافه‌ی پرده‌ی گوش توسط این استخوان‌ها خنثی می‌شود و لرزش‌ها برای پردازش به بخش حلزونی گوش می‌رود. در بخش حلزونی گوش انرژی جنبشی حاصل از صداهای اطراف ما به انرژی الکتریکی تبدیل می‌شود تا مغز امکان شنیدن صداها را برای ما مهیا کند.

آگاهی از صداهای اطراف به شکلی که سلول‌های مغز امکان پردازش و ارتباط در خصوص آنها را داشته باشند، هدایت نامیده می‌شود و این همان چیزی‌ست که ما آن را صدا – و نه نویز- می‌نامیم.

پردازش اصوات از طریق استخوان‌های ossicles ، انتقال استخوانی نامیده می‌شود و زمانی اتفاق می‌افتد که هوای اطراف گوش‌های شما به واسطه‌ی امواج صوتی به حرکت در می‌آید.

به این خاطر است که زمانی شما حرف می‌زنید، مغز با کمک انتقال اصوات امکان پردازش الکتریکی اطلاعات دریافتی را دارد و حس شنیدن صدا را برای ما ایجاد می‌کند.

لرزش استخوان‌های گوش می‌تواند با هر ارتعاش صوتی نیز اتفاق بیفتد. اما صدای خود ما همیشه بلندتر از چیزی‌ست که از بیرون می‌شنویم. دلیل آن هم نزدیکی دهان و گوش‌هاست و همین عامل باعث حرکت بیشتر استخوان‌های گوش می‌شود.

این مسئله باعث درهم و برهم شدن اصوات می‌شود و در نتیجه‌ی آن ما صدای خود را متفاوت از آنچه واقعا باید باشد می‌شنویم. پس در زمان شنیدن صدای خود تصوری متفاوت از آنچه به صورت عادی می‌شنویم خواهیم داشت.

اما چرا ما باید به هنگام حرف زدن صدای خودمان را متفاوت بشنویم. کوهن معتقد است که افراد فکر می‌کنند صدای خود را می‌شناسند و انتظار شنیدن همان چیزی را دارند که در حافظه‌شان وجود دارد و سراغ دارند.

تحقیقات متعدد نشان می‌دهد افراد تلاش می‌کنند صدای خود را طوری دستخوش تغییر کنند که بین صدای واقعی و ضبط‌ شده‌شان – از نظر خودشان – یکپارچگی ایجاد شود.

به اعتقاد کوهن این مسئله باعث می‌شود افراد به هنگام صحبت در برابر میکروفون به صورت ناخودآگاه متفاوت از حالت عادی صحبت کنند. او اضافه می‌کند که زمینه‌ی درک افراد از آنچه آنها در مورد صدای خود می‌شناسند، دلیلی است که عامل ایجاد تغییر نوع صدا و صحبت کردن به هنگام ضبط صداشان می‌شود.

کوهن در ادامه برای ایجاد درک بهتر این مسئله در قالب یک مثال می‌گوید: تصور کنید شما برای شش ماه خود را در آینه نبینید. پس از این دوره اگر پرخوری کرده و دچار افزایش وزن شوید و ناگهان دربرابر آینه ظاهر شوید، قطعا شگفت‌زده خواهید شد.

در حالی که افراد به صورت کلی درک درستی از صدای خود دارند، تغییر صدای آنها نیز ممکن است برای خودشان دستخوش تغییر شود. افراد، بسته به تغییراتی که در اطراف‌شان اتفاق می‌افتد، تمایل به ایجاد تغییر اندک در صدای خود در موقعیت‌های اجتماعی مختلف دارند.

سایر فاکتورهای موثر بر نوع صدا نیز در این پروسه دخیل هستند. برای مثال لهجه‌ها قابلیت یادگرفته‌ شدن دارند و مربیان و متخصصان گفتار درمان‌گر هم می‌توانند روی سرعت حرف‌زدن افرادی که تند حرف می‌زنند، کار کنند تا روند صحبت کردن این افراد را بهبود بخشند.

اما آهنگ صدا و ریتم حرف زدن شما هم بر این مسئله موثر است. احتمالا شما آهنگ صدای خود را بر اساس محل زندگی و آنچه تجربه کرده‌اید فرا گرفته‌اید و تغییر آن احتمالا بسیار سخت و پیچیده خواهد بود.

و زمانی که صدای ضبط شده‌ی شما به نظر سایر افراد هم ناخوشایند است، اگر شما به طور معمول صدای ضبط شده‌ی خود را شنیده باشید، احتمالا به صدای ضبط‌ شده‌تان عادت کرده‌اید و متوجه تغییرات صدای خود و نسخه‌ی ضبط‌شده‌ی آن نخواهید شد.

هر چند که در این مواقع هم صدای ضبط‌شده تفاوت‌هایی با صدایی دارد که می‌شنوید، اما این تفاوت و عکس‌العمل‌تان در قبال آن چندان جدی نیست.

در کل، مغز نقشی اساسی در قبال فیلتر کردن، پردازش و یکپارچه‌سازی اصوات دارد. برای مثال به این فکر کنید که مشغول گوش کردن صدای یک گروه موسیقی به صورت زنده هستید.

به طور معمول یک نوازنده‌ی گیتار، یک درامر و یک خواننده در صحنه هستند که هر یک صدای ساز یا خودشان را به گوش شما می‌رسانند. اما بسیاری از افراد با شناسایی اصوات و همگام‌سازی آن با اعضای گروه موسیقی مشکلی ندارند و به خوبی از پس این کار برمی‌آیند.

در واقع اصوات در مغز ما به صورت کاملا مجزا شناسایی و پردازش می‌شوند و این قدرت جادویی مغز ما در مواجهه با این مساله است.

آیا امکان دارد از شنیدن صدای خود لذت ببریم؟

Jessica Stillman می گوید: افسرده نشوید ! خبر خوب این است که شما با انجام یک سری تمرینات می توانید تغییر اساسی در کیفیت صدایتان ایجاد کنید،. طبق گفته یوگا اولسن، مربی گفتگو، این تمرین بسیار آسان تر از آن است که شما فکر میکنید.

در حقیقت یک تمرین ساده سه مرحله ای شما را به استفاده از صدای قدرتمند و زرق و برق دار در تمام محیط های زندگی شما هدایت می کند.

چگونه از شنیدن صدای خود متنفر نباشیم؟

متن زیر برداشتی مستقیم از آخرین پست اولسن است:

گام اول در ایجاد تغییر اساسی در کیفیت صدا

اولین تلاش برای جداسازی عضلات شکم است. فقط عضلات شکم خود را بیرون بیاورید و به اندازه که مثلا یک وعده غذایی خورده اید. اطمینان حاصل کنید که قفسه سینه شما بالا نیاید.

شما ممکن است در برابر یک آینه بنشینید و یا دست خود را بر روی قفسه سینه خود قرار دهید تا بتوانید مانع حرکت و جلوگیری از آن شوید. لطفا ماهیچه های شکم را برای چند دقیقه حرکت دهید. پس تنها تلاش کنید عضلات شکمتان از بیرون بیاورید.

گام دوم در ایجاد تغییر اساسی در کیفیت صدا

حالا سعی کنید این حرکات را با تنفس جفت کنید. هنگامی که نفس بکشید، عضلات شکم خود را بیرون بیاورید و هنگامی که بازدم می کنید شکم را به داخل ببرید.

تصور کنید که معده شما یک بالون یا یک بشکه است و شما آن را با هوا پر می کنید. شما فقط می خواهید حرکت شکم خود را ببینید؛ پس حواستان به فقسه سینه و شانه هایتان باشید، نباید تکان بخورند.

گام سوم در ایجاد تغییر اساسی در کیفیت صدا

این تمرین تنفسی را هر روزه انجام دهید. سوال اینجاست که این تنفس چه تاثیری بر صدای ما خواهد گذاشت. خب حالا وارد مرحله بعدی می شویم:

شکم خود را از هوا پرکنید و بعد اجازه بدهید کلمه ای دقیقا در همان لحظه که در حال خالی کردن شکمتان از هوا هستید ار دهانتان خارج شود . مثلا “سلام”

نکته ای که مهم است این است که درطول تمرین هم بر کیفیت تنفستان تمرکز داشته باشید (عدم حرکت شانه ها و قفسه سینه) و هم کلماتی از که از دهانتان خارج می شوند؛ کاملا رسا و با سرعت مناسب خارج شوند.

این تمرین را یک هر روز ۱۵ دقیقه به مدت یک هفته انجام دهید و بعد از خود بپرسید که آیا از شنید صدای خود بیزارید؟

منبع : مجله انترنتی دلگرم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
مجله اینترنتی زندگی سالم نقشه سایت best counter