آرایش و زیبایی

روشن‌كننده‌ بزنيم يا نزنيم؟

 روشن‌کردن پوست، دلمشغولي خيلي‌هاست و متاسفانه کم نيستند افرادي که فريب تبليغات دروغين را مي‌خورند و با انواع و اقسام روش‌ها از طبيعي تا شيميايي متوسل مي‌شوند تا پوستشان را روشن‌تر كنند غافل از اينكه رنگ پوست ژنتيکي است و اگر تلاش كنيد پوست روشن‌تري داشته باشيد، مجبوريد برخي عوارض را به جان بخريد.

به نقل از هفته نامه سلامت،در این مطلب از دکتر سيدحسين طباطبايي، متخصص پوست و عضو هيات‌علمي دانشگاه علوم‌پزشکي تهران در مورد روشن‌كننده‌هاي پوست و تاثير آنها پرسيده‌ايم.

رنگ پوست ژنتيكي است يا اكتسابي؟

رنگ پوست ژنتيكي است. در اروپا رنگ پوست افراد معمولا روشن، در خاورميانه متوسط و در آفريقا تيره است. هر چه آفتاب در منطقه‌اي بيشتر باشد، ملانوسيت‌ها فعاليت بيشتري دارند و در نتيجه رنگ پوست مردم آن ناحيه تيره است. البته اين تيرگي بي‌دليل هم نيست؛ نور آفتاب به پوست صدمه مي‌زند و توليد بالاي ملانوم، از پوست در برابر آفتاب محافظت مي‌کند.

آيا از كرم‌هاي روشن‌كننده مي‌توان براي روشن كردن يك يا دو درجه‌اي رنگ پوست استفاده كرد؟

نه، تبليغ اين نوع كرم‌ها همراه با عكس هنرپيشه‌ها و تغيير رنگ پوست آنها در اينترنت، فقط براي فروش آنهاست. عکس‌ها فتوشاپ است يا حتما همراه اين كرم‌ها از تركيبات ديگري استفاده شده است. کارخانه‌ها، مخصوصا در کشورهاي جهان سوم که مي‌دانند داروها بدون نسخه فروش مي‌رود و مردم بيشتر به خوددرماني علاقه دارند، از اين روش‌ها سوءاستفاده مي‌کنند.

پس كرم‌هاي روشن‌كننده كجا كاربرد دارند؟

گاهي رنگ‌سازي در قسمت‌هايي از پوست که در معرض نور آفتاب است، مثل پيشاني، گونه و چانه به دلايلي مثل اختلال‌هاي هورموني، مصرف قرص‌هاي ضدبارداري يا برخي آنتي‌بيوتيک‌ها و داروهاي اعصاب افزايش مي‌يابد. در اين شرايط حتي ممکن است پوست در اثر مواجهه كم و كوتاه‌مدت با آفتاب در قسمت‌هاي برجسته دچار تيرگي موضعي شود و لک بياورد. برخي داروها و كرم‌هاي موضعي افزايش رنگ‌سازي را کاهش مي‌دهند و باعث برگشت پوست به رنگ طبيعي مي‌شوند.

اينها همان كرم‌هاي روشن‌كننده پوست هستند كه در داروخانه فروخته مي‌شوند؟

بله و اولين و مهم‌ترين آنها كرم‌هاي حاوي هيدروكينون است. مونوبنزن‌ها هم تركيباتي هستند كه ملانوسيت‌ها را از بين مي‌برند و باعث سفيد شدن پوست مي‌شوند اما مصرف آنها فقط به افرادي که ويتيليگو(برص يا لک و پيس) دارند، توصيه مي‌شود.

اين داروها واقعا موثرند؟

بله، اما بايد کاملا محدود و زير نظر پزشک و با دوز مشخص مصرف شوند.

سلامت عارضه‌اي هم ندارند؟

اگر سرخود مصرف شوند، شايع‌ترين عارضه‌شان ايجاد لك و پيس يا ويتيليگو در نواحي‌اي از بدن است كه كرم در آن استفاده نشده است. عارضه ديگر التهاب است. معمولا در اين شرايط فرد دچار اضطراب مي‌شود و مصرف دارو را قطع مي‌كند و وقتي التهاب از بين رفت، لک پررنگ‌تري جاي لك قبلي به وجود مي‌آيد. در مواردي هم التهاب به حساسيت کهيري تبديل مي‌شود و اگر دور چشم باشد، باعث التهاب پلك خواهدشد. گاهي نيز تمام بدن کهير مي‌زند.

چطور مي‌توان از اين مسائل پيشگيري كرد؟

اگر پوست بيمار خشک باشد، پزشک معمولا مرطوب‌کننده نيز همراه اين دارو تجويز مي‌کند زيرا پوست خشک احتمال ايجاد لک را بيشتر مي‌کند. اگر پوست چرب باشد، بايد چربي آن را كاهش داد و تمام اين مسائل بعد از معاينه پوست بيمار مشخص مي‌شود اما به‌طور كل تمام داروهاي ضدلک زماني موثرند که بيمار از آفتاب پرهيز يا از پوشش‌هايي مثل کلاه لبه‌دار و دستکش و کرم ضدآفتاب استفاده کند.

عوارض روشن‌کننده‌ها

محصولات روشن‌کننده پوست که به شکل ژل يا لوسيون به فروش مي‌رسند، حاوي ترکيب‌هايي هستند که مكانيسم عملكردي طبيعي پوست را بر هم مي‌زنند. با ضعيف و نازک شدن پوست، اين سد دفاعي بدن قدرتش را از دست مي‌دهد و در برابر نور خورشيد، سرما و عفونت‌ها آسيب‌پذير مي‌شود. در افرادي که از اين محصولات استفاده مي‌کنند، احتمال ابتلا به آکنه و لک افزايش مي‌يابد. در ضمن بيشتر اين محصولات جزو انواع کورتون‌ها هستند و اگر سرخود مصرف شوند مي‌توانند باعث پرفشاري خون، نارسايي کليه، ديابت، نامنظم شدن عادت‌هاي ماهانه و مشکلات مفصلي و استخواني شوند. اگر استفاده از اين نوع محصولات را شروع کرده‌ايد، بهتر است هر چه سريع‌تر با متخصص پوست تماس بگيريد و اگر هنوز شروع نکرده‌ايد، دنبال تبليغات دروغين نرويد.

همچنین بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
مجله اینترنتی زندگی سالم نقشه سایت best counter