مجازات توهین به کادر درمانی چیست ؟
فحاشی و اهانت به کادر درمانی چه مجازاتی دارد ؟
توهین و فحاشی به پرستار هاو دکتر ها چه مجازاتی دارد ؟
حتماً مکرراً شنیده اید و شاید دیده باشید که بیمار یا همراهان وی، به دلیلی کادر درمانی را مورد اهانت و یا ضرب و شتم قرار داده اند چنین موردی خصوصاً در زمانی که بیماری در اورژانس یک مرکز درمانی فوت می نماید پیش می آید که اغلب این امر به دلیل عدم پذیرش فوت بیمار از طرف بستگان وی و یا اعتقاد به عدم رسیدگی دلسوزانه از طرف کادر درمانی به بیمارشان بوده است .
در کتاب قانون مجازات اسلامی در مواد 608 و609 و614 و617 و 618 کتاب تعزیرات به نوعی به سوالات یاد شده پاسخ شده است که در اینجا به این موارد اشاره نموده و مختصر توضیحی در مورد هر یک از این مواد قانونی داده خواهد شد.
توهین به پرستار و دکترها چه مجازاتی دارد ؟
ماده 608 کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی:
“توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک ……. به مجازات شلاق تا 74 ضربه و یا پنجاه هزار ریال تا یک میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود”
با توجه به لفظ ” از قبیل” که در این ماده بکار رفته است مشخص می گردد که دامنه توهین محدود به فحاشی نیست بلکه می تواند هرگونه رفتاری را نیز که جنبه اهانت داشته باشد در بر گیرد.
لازم به ذکر است که توهین می تواند غیابی نیز باشد و حضور کسی که به وی توهین شده است ، الزامی نیست.
شرایط توهین به کادر درمانی
از طرف دیگر توهین باید نسبت به فرد یا افراد مشخص باشد و توهین به یک شخص حقوقی قابل تعقیب نیست پس ذکر جمله آشنای”خراب بشه این بیمارستان”؟!! و …….
عملاً قابل تعقیب نمی باشد از طرف دیگر قانوناً توهین به یک مرکز درمانی توهین به اعضا و کادر آن مرکز محسوب نمی گردد پس این مورد نیزبه جهت بکار بردن الفاظ توهین آمیزقابل پیگیری قانونی نخواهد بود.
ضمناً باید اشاره نمود که صرف خشونت در گفتار را نمی توان اهانت تلقی نمود.
توهین به پرستار و دکترها چه مجازاتی دارد ؟
درگیری های رخ داده بین بیمار و یا همراهان وی، با کادر درمانی همیشه بصورت لفظی نیستند و متأسفانه مواردی مشاهده شده است که کادر درمانی مورد ضرب و جرح قرار می گیرند در این قسمت به موادی از قانون اشاره می کنیم که به این موارد پرداخته اند.
ضرب و جرح کادر درمانی
لازم به ذکر است که این قوانین به فرد یا صنف خاصی اختصاص ندارند و لذا کادر درمانی را نیز به صورت عام شامل می شود.
ماده614کتاب تعزیرات: هرکس عمداً به دیگری جرح یا ضربی وارد آورد که موجب نقصان یا شکستن یا از کار افتادن عضوی از اعضا یا منتهی به مرض دائمی یا فقدان یا نقص یکی از حواس یا منافع یا زوال عقل مجنی علیه گردد …..
چنانچه اقدام وی موجب اخلال در نظم و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران گردد به دو تا پنج سال حبس محکوم خواهد شد و در صورت درخواست مجنی علیه مرتکب به پرداخت دیه نیز محکوم می شود
تبصره : در صورتی که جرح وارده منتهی به ضایعات فوق نشود و آلت جرح اسلحه یا چاقو و امثال آن باشد مرتکب به سه ماه تا یکسال حبس محکوم خواهد شد.
لازم به ذکر است که مستفاد از ماده مذکور ضارب یا جارح فقط باید در ایراد ضرب و جرح قصد و تعمد داشته باشد و حصول نتیجه (ایجاد جراحت یا عارضه) شرط تحقق جرم نیست.
ماده 617کتاب تعزیرات: هرکس به وسیله چاقو و یا هر اسلحه دیگر……. با کسی گلاویز شود …. به حبس از شش ماه تا دو سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
ماده 618کتاب تعزیرات: هرکس با هیاهو و جنجال یا حرکات غیر متعارف یا تعرض به افراد موجب اخلال نظم و آسایش عمومی گردد یا مردم را از کسب و کار باز دارد به حبس از سه ماه تا یکسال و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
که به ماده اخیر در مواردی که فردی در مطب پزشک اقدام به هیاهو یا فحاشی می کند، می توان استناد نمود.
در آخر باید به این نکته مهم اشاره کرد که قانونگذار، جامعه پزشکی را نیز مانند سایر افراد در سایه حمایت خود قرار داده است و اگرما مورد تعرض قرار گیریم می توانیم بر اساس قوانین جاری ،اقدام به اقامه دعوی نماییم.
مصادیق توهین به پرسنل بیمارستان
مصادیق توهین عبارتند از: بکاربردن الفاظ رکیک و اهانت آمیز و تحقیر کننده، فحاشی و انجام هرگونه اقدامات عملی (ضربه) که دلالت بر توهین و تحقیر داشته باشند.
ضروری است پرسنل درمانی در صورت وقوع جرایم ذکر شده با اطلاع مسئول ما فوق صورت جلسه حادثه را تنظیم و از مامورین انتظامی و امنیتی در خواست کمک نمایند.
همچنین در قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) در خصوص تمرد نسبت به مامورین دولت آمده است:
– هرگونه حمله یا مقاومتی که با علم و آگاهی نسبت به مامورین دولت در حین انجام وظیفه آنان به عمل آید تمرد محسوب میشود و مجازات آن بشرح ذیل است:
- هرگاه متمرد به قصد تهدید اسلحه خود را نشان دهد حبس از ۶ ماه تا دو سال
- هرگاه متمرد در حین اقدام دست به اسلحه برد حبس از یک تا سه سال
- در سایر موارد حبس از سه ماه تا یک سال
تبصره – اگر متمرد در هنگام تمرد مرتکب جرم دیگری هم بشود به مجازات هر دو جرم محکوم خواهد شد.
جرم توهین به کادر درمانی در فضای مجازی چیست ؟
حضور رایانه در کنار سایر ابزار اطلاعرسانی در گوشیهای تلفن همراه در قالب شبکه های اطلاعرسانی، بر شتاب گردش اطلاعات در جهان افزوده و قابلیت تحصیل اطلاعات را بسیار افزایش داده است.
با وجود این، محیط سایبر محیطی مخفی، آزاد و نامحدود است و بنابراین، به نظم احتیاج دارد و اگر خلاف این باشد، هر «صفحه» از این محیط میتواند صحنه جرم و آشفتگی بسیار شود.از جمله این جرایم، جرم توهین در فضای سایبر است که متاسفانه در هیچیک از مواد قانون جرایم رایانهای، به طور مستقیم به آن توجه نشده است.
در ادامه به بررسی این جرم میپردازیم.ویژگیهای جرم توهین در فضای مجازی گستره جرم توهین در فضای مجازی بسیار وسیع است.
در حقیقت، فضای سایبر، همانند فضای واقعی و جهان خارجی، شاهد بروز انواع جرایم و جنایات است، به گونهای که آنچه در جهان واقعی رخ میدهد، در اینترنت و شبکههای اطلاعرسانی نیز امکان وقوع دارد، با این تفاوت که به مدد فناوریهای پیشرفته جهان مجازی، ارتکاب جرم و بزهکاری تسهیل شده است و همگان امکان ارتکاب آن را دارند. به علاوه، به علت تعداد زیاد کاربران، امکان ردگیری و دستگیری مجرمان خیلی کمتر از تعقیب مجرمان در جهان واقعی است.
بر این اساس، میتوان ویژگیهای خاص جرایم رایانهای را به این ترتیب برشمرد: « گستردگی، فراوانی، فرامرزی بودن، وقوع سهل و آسان، تنوع، جذابیت و وجود ابهام حقوقی.»
جرم توهین رایانهای به پرستاران
توهین رایانهای، نوع جدیدی از جرم توهین به معنی سنتی آن است که در آن، وسیله ارتکاب رایانه است. جرم توهین رایانهای، به معنی نسبت دادن هر چیز وهنآور، اعم از دروغ یا راست، به وسیله رایانه یا انجام دادن فعلی است که در نظر عرف و عادت، موجب کسر شأن یا باعث تخفیف و پست شدن فرد شود. میتوان هتک حرمت را نتیجه حاصل از توهین رایانهای دانست.
مثل وقتی که در اینستاگرام یک پستی را علیه پزشکان و کادر درمانی منتشر میکنند، لازم به ذکر است باید برای یک نفر به خصوص باشد تا بتوان آن را پیگیری کرد.
منبع : مجله اینترنتی دلگرم