بانوانپزشکی و سلامت

آندومتریوز در زنان

آندومتریوز

آندومتریوز در زنان نوعی بیماری است که در آن سلول های جداره رحم در خارج رحم رشد و نمو می یابند. رشد مداوم این سلول ها، موجب انسداد لوله های فالوپ، و تجمع خون در تخمدان ها و نهایتا تشکیل کیست می شود.

آندومتریوز به معنی رشد بافت داخلی رحم درجایی بیرون از رحم است. لگن شایع‌ترین محل بروز آندومتریوز است.

اندومتریوز و کاهش باروری در زنان

با اینکه اندومتریوز امکان باروری را کاهش می دهد، اما هنوز هم امکان حاملگی با کیست تخمدان شکلاتی، وجود خواهد داشت. در حقیقت حدود ۵۰ درصد از خانم های نابارور مشکل اندومتریوز دارند. در واقع راه هایی وجود دارد که می توان احتمال ابتلا به اندومتریوز را کاهش داد.

  • ورزش مداوم
  • اجتناب از مصرف بیش از حد الکل
  • اجتناب از نوشیدنی های کافئین دار

در آندومتریوز، بافت آندومتر (لایه داخلی رحم) در بیرون از محل اصلی خود (رحم) تشکیل می‌شود. این بافت می‌تواند در تمام بافت‌های بدن به‌جز طحال به وجود آید، ولی رایج‌ترین محل پدید آمدن آن، لگن است که در این قسمت هم، تخمدان‌ها بیشتر گرفتار آندومتریوز می‌شوند.

بافت آندومتر تغییر جا داده، اما همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهد و در هر دوره قاعدگی، این بافت ضخیم می‌شود و خونریزی می‌کند.در آندومتریوز، بافت‌های اطراف ممکن است تحریک شوند و درنهایت موجب زخمی شدن بافت و چسبندگی گردد.آندومتریوز می‌تواند باعث درد شدید، مخصوصاً در دوران عادت ماهانه گردد. مشکلات بارداری نیز ممکن است به وجود آورد.

اندومتریوز به معنی رشد بافت داخلی رحم
اندومتریوز در زنان

علائم آندومتریوز

1- اولین علامت آندومتریوز، درد لگن هست که اغلب همراه با عادت ماهانه است. این درد باگذشت زمان بدتر می‌شود. درد لگن و گرفتگی عضلات ممکن است قبل از عادت ماهیانه شروع‌شده و چندین روز بعد از عادت ماهیانه ادامه داشته باشد.

2- عادت ماهانه دردناک (دیسمنوره)

3- درد در طی و یا بعد از نزدیکی با همسر

4- درد هنگام اجابت مزاج و ادرار کردن : ممکن است این درد در طی عادت ماهیانه وجود داشته باشد.

5- خونریزی بیش‌ از حد: ممکن است در طی عادت ماهانه خونریزی بیش‌ازحد داشته باشید و یا بین دو قاعدگی، خونریزی داشته باشید.

6- نازایی در برخی زنان

7- دیگر علائم شامل خستگی، اسهال، یبوست، نفخ و یا تهوع که ممکن است در طول عادت ماهیانه وجود داشته باشند.

شدت درد همیشه نشانه مطمئنی برای این بیماری نیست. برخی زنان مبتلا دارای درد شدید هستند، درحالی‌که برخی دیگر درد کمی دارند و یا اصلاً درد ندارند.آندومتریوز گاهی اوقات با برخی بیماری‌ها مانند بیماری‌های التهابی لگن و یا کیست تخمدانی اشتباه گرفته می‌شود.

علل آندومتریوز در زنان

در زندگی سالم 5 علت شایعی را که باعث می‌شوند بافت داخلی رحم در جای دیگری از بدن رشد کند، برای شما می‌گوییم.

1- قاعدگی عقب‌ گرد: بیشترین علت آندومتریوز هست. در این نوع قاعدگی، خون قاعدگی شامل سلول‌های آندومتر است که به‌ جای آنکه از بدن خارج شوند، از طریق لوله‌های رحمی وارد حفره لگنی می‌شوند. این سلول‌های آندومتر به دیواره لگن می‌چسبند و در آنجا رشد می‌کنند و خونریزی در طول این دوره ایجاد می‌شود.

2- رشد سلول‌های جنینی: این سلول‌ها، حفره‌های لگنی و شکمی را می‌پوشانند و از سلول‌های جنینی به وجود می‌آیند. هنگامی‌که یک و یا چند منطقه از پوشش شکمی تبدیل به بافت آندومتر شود، آندومتریوز گسترش می‌یابد.

3- زخم جراحی: بعد از جراحی، مانند هیسترکتومی (خارج کردن رحم) و یا سزارین، سلول‌های آندومتر ممکن است به محل برش جراحی متصل شوند.

4- انتقال سلول‌های آندومتر: عروق خونی و یا مایع لنف ممکن است سلول‌های آندومتر را به دیگر قسمت های بدن انتقال دهند.

5- اختلال سیستم ایمنی: ممکن است وجود اختلال در سیستم ایمنی باعث گردد که بدن نتواند بافت آندومتر را که در بیرون از رحم رشد می‌کند تشخیص داده و از بین ببرد.

عوامل خطر آندومتریوز

بسیاری از عوامل زیر خطر ابتلای به آندومتریوز را زیاد می‌کنند:

1- باردار نشدن بعد از ازدواج

2- ابتلای یک و یا چند نفر از اقوام نزدیک به آندومتریوز

3- مسدود کردن راه خروج طبیعی خون قاعدگی از بدن

4- سابقه عفونت لگنی

5- اختلال رحمی

نشانه های آندومتریوز به طور موقت با بارداری از بین می روند. همینطور این نشانه ها با یائسگی به طور کامل از بین می روند، مگر اینکه در حال مصرف استروژن باشید.

مجله زندگی سالم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
مجله اینترنتی زندگی سالم نقشه سایت best counter