حکمت بیستم و دوم نهج البلاغه : نظر امیرالمؤمنین درباره خلافت
حکمت 22 نهج البلاغه : نظر امیرالمؤمنین درباره خلافت ، روش گرفتن حق (اخلاقى ، سياسى)
وَ قَالَ لَنَا حَقٌّ فَإِنْ أُعْطِينَاهُ وَ إِلَّا رَكِبْنَا أَعْجَازَ الْإِبِلِ وَ إِنْ طَالَ السُّرَى .
قال الرضى و هذا من لطيف الكلام و فصيحه و معناه أنا إن لم نعط حقنا كنا أذلاء و ذلك أن الرديف يركب عجز البعير كالعبد و الأسير و من يجرى مجراهما.
امام الصابرين، حضرت مولا علی (ع) میفرمایند : ما را حقّى است اگر به ما داده شود . و گرنه بر پشت شتران سوار شويم و براى گرفتن آن برانيم هر چند مسيرمان به طول انجامد.
حکمت 22 نهج البلاغه : نظر امیرالمؤمنین درباره خلافت ، روش گرفتن حق (اخلاقى ، سياسى)
امام در این حکمت می فرمایند:
ما را حقی بُوًد، (خلافت) (که رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم مشخص نموده) اگر بدهندش که خواهیم گرفت و اگر ندادند، مانند اسيران بر قسمت عقب شترها سوار می شویم حتی اگر این کار با سختی و مزمت همراه باشد و به مدت طولانی انجام شود.
تفسیر از این سخنان فصیح و لطیف امام علی علیه السلام این است که اگر ما را از حق خود بازداشتند بر مرکب سختی سوار میشویم، هرچند که طول بکشد، برای آن صبر پیشه می کنیم و از کسانی که حق اهل بیت را برای خود انگاشتند و آن را روا و حلال دانستند برای خود، نخواهیم گذشت.
و تفسیر دیگری که گفته شده :
اعجاز شتر را کنایه برای عقب ماندن از حق امامت و جلو افتادن دیگران از اوست. بنابراین می توان گفت که هدف امام (ع) این است که اگر ما را از حق امامتمان بازداشتند، و از این حق عقب نگه داشته شدیم در پی آن ایستادگی و پایداری می کنیم هر چه قدر که روزگار درازی در پیش داشته باشيم.
فایل صوتی قسمت اول از حکمت 22 نهج البلاغه :
فایل صوتی قسمت دوم :
فایل صوتی قسمت سوم :
مجله زندگی سالم / فایل صوتی شرح و ترجمه حکمت های نهج البلاغه