کودکان

درس خواندن کودکان

روش هایی برای بهتر درس خواندن کودکان

اینکه کودک شما بازی را به درس خواندن ترجیح می‌دهد تنها مشکل شما نیست و بسیاری از والدین با آن درگیر هستند. همچنین یکی دیگر از مشکلات کودکان در زمان درس خواندن فراموش کردن مطالب بعد از یادگیری و یا عدم یادگیری مطالب است. در صورتیکه با این مشکل روبه رو هستید، احتمالا کودک شما روش اشتباهی برای درس خواندن انتخاب کرده است. کودکان دارای سبک‌های یادگیری متفاوتی هستند و روش درس خواندن را باید بر اساس سبک یادگیریشان انتخاب کنند. در این مطلب به بررسی سبک یادگیری، بهترین روش برای درس خواندن کودکان، روش‌های تشویق کودکان به درس خواندن و نحوه صحیح رفتار با بچه‌های درس نخوان می‌پردازیم.
انتخاب بهترین روش برای درس خواندن کودکان به سبک یادگیری آن‌ها بستگی دارد. همچنین فراهم کردن محیط آرام برای درس خواندن، پاداش دادن، مشارکت با او در درس خواندن و … از روش‌های تشویق کودکان به درس خواندن به شمار می‌آید.

سبک یادگیری در کودکان

سبک یادگیری هر کودکی ممکن است با سایر دوستانش متفاوت باشد و استفاده از یک روش یکسان برای درس خواندن و یادگیری در کودکان اشتباه است. شناخت سبک یادگیری یک عامل مهم برای انتخاب بهترین روش درس خواندن کودکان است.

۱- یادگیری تصویری

در صورتیکه کودک شما با شنیدن نام چیزی، اول تصویر آن را به خاطر می‌آورد یعنی دارای یادگیری تصویری است. اکثر افراد دارای این سبک یادگیری هستند. بهترین روش برای درس خواندن کودکان دارای این سبک، یادگیری با استفاده از تصاویر، نمودار، نوشتن و ویدئو است.

۲- یادگیری جنبشی

در صورتیکه کودک شما دارای سبک یادگیری جنبشی باشد، بعد از شنیدن نام یک حیوان درنده احتمالا اولین چیزی که به ذهنش می‌رسد جنس پوست آن و دندان‌های تیزش است. این کودکان ترجیح می‌دهند تا به صورت تجربی و عملی مطالب را بیاموزند و خواندن کتاب و متن به یادگیری در این افراد کمک زیادی نمی‌کند. مثلا زمانیکه می‌خواهید عملکرد اتومبیل را به این کودکان آموزش دهید، بهتر است به جای مجبور کردن او به خواندن مطالب اجازه دهید تا او از نزدیک یک اتومبیل را ببیند و نحوه کار آن را برایش توضیح دهید. این کودکان بسیار پرسشگر هستند و تا زمانیکه چیزی به درستی برای آن‌ها مفهوم و اثبات نشود آن را یاد نمی‌گیرند. سعی کنید متناسب با سنشان، پاسخ قانع کننده‌ای برای سوالات آن‌ها بیابید.

۳- یادگیری شنیداری

در صورتیکه کودک شما بعد از شنیدن نام سگ اولین چیزی که به ذهنش می‌رسد صدای آن است یعنی دارای سبک یادگیری شنیداریست. بهترین روش برای آموزش به این کودکان استفاده از شعر، موسیقی و صدای ضبط شده است.

۴- یادگیری شفاهی

یادگیری شفاهی یکی دیگر از سبک‌های یادگیری است. کودکان دارای این سبک یادگیری به راحتی احساسات خود را بیان می‌کنند و می‌توانند آن را بنویسند. این کودکان از گوش دادن به موسیقی و تلفظ لغات دشوار لذت می‌برند. استفاده از دو مهارت تکلم و نوشتن به طور همزمان قدرت یادگیری در این کودکان را افزایش می‌دهد. مرور مطالب با صدای بلند همراه با نوشتن، بهترین روش برای درس خواندن کودکان دارای سبک یادگیری شفاهی است. همچنین استفاده از تکنیک مخفف سازی برای این کودکان مفید است. مثلا برای به خاطر سپردن آثار یک نویسنده کافی است حرف اول هر یک از آثار او را در کنار یکدیگر قرار داده و یک کلمه بسازند.

بهترین روش برای درس خواندن در کودکان

برخی از کودکان مطالب را بعد از یادگیری سریعا فراموش می‌کنند. انتخاب بهترین روش برای درس خواندن در کودکان علاوه بر کوتاه کردن زمان مطالعه، میزان یادگیری را افزایش می دهد و کمک می‌کند مطالب برای مدت طولانی تری در حافظه آن‌ها ماندگار شوند.

۱- خواندن با صدای بلند

در برخی مواقع استفاده از قدرت شنوایی و بینایی به طور همزمان بهترین روش برای درس خواندن کودکان است. برای اینکار از کودکتان بخواهید در زمان مطالعه برخی از مطالب را با صدای بلند بخواند تا در ذهنش تثبیت شود. همچنین بعد از مطالعه قسمتی از درس از او بخواهید تا فکر کند می‌خواهد آن را به شخص دیگری آموزش دهد. در این شرایط باید مطالب و مفهوم آن را با صدای بلند توضیح دهد تا قدرت شنواییش هم درگیر یادگیری شود.

۲- خواندن همراه با یادداشت برداری

یادداشت برداری از نکات مهم در زمان مطالعه است و به تثبیت مطالب در ذهن کمک می‌کند. کودک می‌تواند در زمان مرور درس مجددا به یادداشت‌ها نگاهی انداخته و سریعا مطالب مهم را به یاد آورد.

۳- استفاده از فلش کارت

نوشتن نکات مهم، فرمول‌ها و کلمات کلیدی بر روی فلش کارت‌ها یکی از بهترین روش‌های یادگیری است. همچنین شما یا کودکتان می‌توانید نکات مهم را روی کاغذ‌های یادداشت چسب دار نوشته و آن را در اطراف اتاق بچسبانید.

۴- درس خواندن گروهی

درس خواندن گروهی بهترین روش برای درس خواندن کودکانی است که دوست ندارند به تنهایی درس بخوانند. هنگام درس خواندن گروهی، کودک شما هر آنچه را که  بلد است می‌تواند به سایر دوستانش آموزش دهد، اینکار باعث افزایش انگیزه او برای درس خواندن می‌شود، همچنین لازم نیست وقت زیادی برای رفع اشکالات خود بگذارد و به راحتی می‌تواند آن‌ها را از سایر دوستانش که تسلط بیشتری بر روی مطالب دارند بپرسد.

۵- خط کشیدن زیر نکات مهم

خط کشیدن زیر نکات مهم درس بهترین روش برای درس خواندن کودکان دارای سبک یادگیری بصری است. برای اینکار از کودکتان بخواهید ابتدا مطالب را به طور کامل مطالعه کند و سپس زیر نکات مهم آن خط بکشد. فراموش نکنید که اگر تمام توجه کودک به جای درک مطالب معطوف به پیدا کردن نکات مهم درس باشد، این روش به یادگیری کمک نمی‌کند.

۶- خلاصه نویسی

از کودکتان بخواهید بعد از مطالعه کامل مطالب، هر آنچه که فهمیده است را به صورت خلاصه یادداشت کند. خلاصه‌نویسی نسبت به یادداشت برداری و خط کشیدن زیر نکات مهم درس روش بهتریست.

۷- آموزش به کمک بازی

بهترین روش برای درس خواندن کودکانی که دارای سبک یادگیری جنبشی هستند، آمیختن بازی و درس با یکدیگر است. از این روش می‌توانید برای یادگیری زبان انگلیسی، ریاضیات و … استفاده کنید. مثلا برای یاد دادن لغات انگلیسی به کودکان، حروف الفبا را روی تعدادی کاغذ نوشته و داخل ظرفی بریزید. سپس یک کاغذ انتخاب کنید و از کودک بخواهید تمام کلماتی که با آن حرف شروع می‌شوند را بگوید. انجام اینکار به صورت گروهی تاثیر زیادی بر روی یادگیری دارد.

روش‌های تشویق کودکان به درس خواندن

بسیاری از کودکان از اهمیت درس خواندن بی خبرند و بازی‌های کامپیوتری، فوتبال و … را بر درس خواندن ترجیح می‌دهند. در چنین شرایطی والدین می‌توانند آن‌ها را به درس خواندن تشویق کرده و انگیزه‌شان را افزایش دهند. برخی از روش‌های علاقه مند کردن کودک به درس عبارتند از:

۱- درباره آنچه یاد می‌گیرد سوال کنید

بعد از بازگشت کودک از مدرسه زمانی را به او اختصاص دهید و از او بخواهید مطالبی که آن روز در مدرسه آموخته است را به شما آموزش دهد. در مورد اتفاقات مدرسه با او گفتگو کنید و از او بپرسید کدام مطالب برایش جذاب‌تر بوده‌اند. اینکار باعث مرور مطالب درسی شده و یادگیری او را افزایش می‌دهد.

۲- در زمان درس خواندن کنار کودکتان بمانید

در زمانیکه کودکتان مشغول درس خواندن است، کنار او باشید و مشغول انجام دادن کار‌های خانه یا محل کارتان شوید. فراموش نکنید که استفاده از لپ تاپ و گوشی در این زمان کودکتان را به فکر بازی‌های کامپیوتری می‌اندازد.

۳- محیط مناسبی برای درس خواندن کودکتان فراهم کنید

صداهایی مانند موسیقی و تلویزیون، بلند صحبت کردن اعضای خانواده و … از عواملیست که تمرکز کودک شما را به هم می‌زنند. از کودکتان بپرسید دوست دارد در اتاق نشیمن درس بخواند یا در اتاق خودش. سپس یک محیط آرام برای او فراهم کنید. همچنین تیز نگه داشتن مداد، فراهم کردن پاک کن، دفترچه یادداشت و … در زمان درس خواندن برای کودکتان باعث می‌شود تا وقتش را به بهانه تیز کردن مداد یا گشتن دنبال وسایلش تلف نکند.

۴- به او جایزه بدهید

در صورتیکه کودکتان نمرات خوبی گرفت می‌توانید به او پاداش دهید، مثلا برایش بستنی بخرید یا او را به پارک ببرید، اما فراموش نکنید که شما نباید به کودکتان رشوه بدهید. اگر به کودکتان بگویید در صورتی که نمرات خوبی بگیرد به او هدیه می‌دهید، در واقع دارید به او رشوه می‌دهید. اینکار برای مدت کوتاه می‌تواند باعث درس خواندن کودکتان شود، اما در صورتیکه به قول خود عمل نکنید او درس نمی‌خواند، اوقات تلخی می‌کند و همیشه برای درس خواندن به دنبال دریافت هدیه از شماست.

۵- او رابه کتاب خواندن تشویق کنید

بسیاری از کودکان درس نمی‌خوانند، چرا که کتاب خواندن را دوست ندارند. برای افزایش علاقه آن‌ها به خواندن کتاب می‌توانید کتاب‌هایی با موضوعات مورد علاقه آن‌ها تهیه کنید، مثلا خرید کتاب با موضوع زندگینامه شخصیت مورد علاقه شان ایده خوبی است.

۶- هنگام درس خواندن با کودکتان مشارکت کنید

وقتی برای کودکتان مشخص کنید و زمانیکه او در حال درس خواندن است کنار او بمانید و در انجام تکالیف به او کمک کنید.

۷- با معلمان در ارتباط باشید

ارتباط با معلمان و حضور در جلسه اولیا و مربیان شما را از عملکرد کودکتان در مدرسه با خبر می‌کند و شما با کمک معلم فرزندتان می‌توانید راه‌هایی برای حل مشکلات درسی او پیدا کنید.

نحوه صحیح رفتار با کودک درس نخوان

۱- با کودکتان یک رابطه دوستانه داشته باشید

اینکه کاری کنید که کودکتان نسبت به درس‌هایش احساس مسئولیت داشته باشد بسیار خوب است، اما سرزنش کردن او به خاطر نمراتش کمکی به شما نمی‌کند بلکه کودکتان را از شما دور کرده و او را در مقابل شما قرار می‌دهد. برای ایجاد این حس مسئولیت می‌توانید اهمیت درس خواندن را از طریق داستان‌های آموزنده به او یادآوری کنید و یا در زمان خرید وسایل مورد نیاز مدرسه مانند مداد، میز تحریر و … او را به همراه خود ببرید.

۲- او را تهدید نکنید

اینکه کودکتان را با جملاتی همچون ” اگر درس نخوانی از بازی خبری نیست” تهدید کنید چیزی را درست نمی‌کند. اینکار کودکتان را لجباز می‌کند و باعث می‌شود بدخلقی کند. به جای این عبارت به او بگویید “هر موقع درس هایت را تمام کردی می‌توانی بازی کنی”.

۳- از تنبیه بدنی اجتناب کنید

تنبیه بدنی نه تنها کودک شما را به درس خواندن ترغیب نمی‌کند بلکه باعث بروز رفتار‌های ضداجتماعی در آینده می‌شود. فردی که در زمان کودکی مورد تنبیه والدین قرار می‌گیرد، احتمالا در آینده چنین رفتاری با کودک خود خواهد داشت و این رفتار پرخاشگرانه نسل به نسل منتقل خواهد شد.

همچنین بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
مجله اینترنتی زندگی سالم نقشه سایت best counter