مسواك زدن ممنوع!
آيا ميدانيد گاهي بهتر است مسواک نزنيد
دكتر فرين ميزانيان/دندانپزشك
از کودکي به ما ياد دادهاند: «مسواک بزن بچه جان، مسواک بزن تا دندونات خراب نشن» و ما ياد گرفتهايم که مسواک زدن هميشه خوب و مفيد است. اما آيا به راستي هميشه مسواک زدن مفيد است؟ پاسخ منفي است. هر چند مسواک زدن عادتي بسيار خوب براي بهداشت دهان و حفظ سلامتي دندانهاست اما بايد در نظر بگيريم که گاهي اوقات، این عمل، به صلاح نيست و حتي ممکن است خطرناک باشد؛ ميپرسيد چه زماني؟ ادامه مطلب را بخوانيد
بعد از خوردن نوشابه تا مدتي مسواک نزنيد
هر چند که نوشابههاي گازدار، در مجموع خوراکيهاي مفيدي نيستند و ضرر آنها بسيار بيشتر از منفعت آنهاست اما از آنجا که متاسفانه آمار مصرف نوشابههاي گازدار در کشور ما بسيار بالاست، بهتر است بهعنوان اولين نکته درباره اين نوشابهها صحبت کنيم. نوشابههاي گازدار داراي ترکيبي اسيدي هستند که ميتواند به شدت روي دندانها تاثير بگذارد و ميناي دندانها را دچار انحلال موقت کند. بعد از مدتي که از مصرف نوشابه گذشت، بزاق دهان، تلاش ميکند تا با ترکيبات خود محيط دهان را به حالت خنثي برگرداند و مواد معدني حل شده از ميناي دندان را به تدریج جذب کند. اين زمان معمولا چيزي حدود نيم تا يک ساعت بعد از مصرف نوشابه است و در اين مدت ميناي دندان بسيار ضعيف و شکننده خواهد بود. اگر در اين مدت روي دندانها، مسواک زده شود، اين مسواک، ميناي ضعيف و شکننده دندان را دچار صدمه و سايش ميکند. آبميوههاي طبيعي و ساير مواد غذايي ترش هم، همين تاثير را بهروي دندانها خواهند داشت و بهصورت موقت ميناي دندانها را ضعيف و شکنده ميکنند. بهتر است بعد از مصرف انواع خوراکيهاي ترش تا حدود يک ساعت دندانهايمان را مسواک نزنيم. بعد از اين مدت ميناي دندان به کمک بزاق بازسازي ميشود و مسواک زدن دندانها بي خطر خواهد بود.
اگر باردار هستيد، بخوانيد
استفراغ کردن در بين خانمهاي باردار، اتفاقي رايج و تا حدودي طبيعي است. خانمهاي باردار ممکن است در دو سه ماه اول بارداري استفراغهاي مکرر را تجربه کنند و در بعضي افراد استفراغها ممکن است تا آخرين روزهاي بارداري ادامه پيدا کند. اگر شما استفراغهاي دوران بارداري را تجربه ميکنيد بهتر است به اين نکات دقت کنيد:
با هر بار استفراغ، مقداري از اسيد معده به دهان شما ميآيد و روي دندانهاي شما مينشيند. اين اسيد ممکن است به ميناي دندان شما آسيب رسانده آن را دچار انحلال و سايش شيميايي کند. بنابراين بهتر است بعد از استفراغ دهان خود را بلافاصله آبکشي کنيد تا اسيد معده از روي دندانهايتان پاک شود.
دقت کنيد؛ مسواک زدن بلافاصله بعد از استفراغ ممنوع است زيرا ضربات مسواك بر روي ميناي ضعيف شده از اسيد معده، ميتواند آسيب شديدي به دندانها وارد کند.
مراقب بخيهها باشيد
يکي ديگر از زمانهاي مسواک ممنوع اولين شب بعد از کشيدن دندان است. در اين زمان، زخم ناشي از کشيدن، تازه است و لخته روي زخم به تازگي تشکيل شده است. مسواک زدن ناحيه دندان کشيده شده، ممکن است باعث خونريزي دوباره از ناحيه زخم شود يا بخيههاي محل کشيده شدن دندان را جابهجا کند. بنابراين فراموش نکنيد اگر به تازگي دندانهايتان را کشيدهايد يا جراحي در ناحيه دهان انجام داده ايد، ناحيه زخم را در روز اول بعد از جراحي، مسواک نزنيد.
اگر کودکتان فلورايدتراپي کرده است …
فلورايدتراپي يک روش پيشگيري از پوسيدگي است که ممکن است بهصورت عمومي يا موضعي انجام شود. در اين عمل، فلورايد به صورت قرص مصرف ميشود يا بهصورت موضعي روي دندانها قرار ميگيرد و با نفوذ به ساختمان دندان باعث تقويت آن ميشود. اين روش پيشگيري اغلب براي کودکان اجرا ميشود و در کشور ما بيشتر فلورايدتراپي به روش موضعي انجام ميشود. براي کودکان زير ۶ سال فلورايدتراپي به فواصل ۳ تا ۶ ماهه و در مطب انجام ميشود و ميتوان آن را به کمک ژل، کف يا لاکها (وارنيش) براي فلورايدتراپي انجام داد؛ اولين شب بعد از فلورايدتراپي نبايد براي او مسواک بزنيد تا در اين مدت وارنيش چسبندگي خود به دندان را به خوبي حفظ کرده، فلورايد مورد نياز را آزاد کند.
دندانهاي نيش (سومين دندانها از وسط)
دندانهاي نيش که نوک تيز و سطح برجستهاي دارند، دندانهاي مهمي هستند زيرا فرم لبها و قوس فکي را ميسازند. اين دندانها به دليل موقعيت قرارگيري در فک و فرم برجسته شان، نسبت به ضربات مسواک بسيار حساس هستند. لثه و استخوان پوشاننده دندانهاي نيش، ظريف هستند؛ بنابراین از مسواک زدن مستقيم روي نيشها خودداري کنيد.
منبع:مجله تندرستی
لطفا نظر خود را در مورد مطلب بالا در قسمت اعلام نظرات ذکر کرده و نوع مقالات و اخبار مورد علاقه خود را بیان کنید به بهترین نظرات هدایای نفیسی تعلق خواهد گرفت . باتشکر