پزشکی و سلامتکودکان

مقاومت بدن نوزادان در زمان آلودگی هوا

چگونه مقاومت بدن نوزادان را در زمان آلودگی هوا افزایش دهیم؟

با شروع فصل پاییزروزهای سرد سال به سرعت از راه می رسند و نگرانی مادر برای سلامت نوزادش به تدریج آغاز می شود اگر نوزادم بیمار شود؟ در صورت نیاز به داروهای مناسب دسترس دارم؟ آیا به نوزاد خود لباس کافی پوشانده ام؟ صحیح ترین شیوه مراقبت از نوزاد کدام است؟ اینها از جمله سوالات مختلفی است که ممکن است ذهن شما را در این دوران به خود مشغول کند.

توجه به این حقیقت که سیستم ایمنی بدن نوزادان در این دوران ضعیف است ضرب المثل معروف “پیشگیری بهتر از درمان است” را در ذهن بسیاری از ما تداعی می کند طبیعتا کودکان تا حدود ۳ سالگی در طول فصل های سرد سال اسیب پذیرترند.

البته نوزادان در بدو تولد دارای آنتی بادی هایی هستند که در طول حاملگی و از طریق جفت به بدن او منتقل شده اند و از سویی دیگر تعداد گلبول های سفید خون در نوزادان بیشتر از بزرگسالان است تا ازا ین طریق بدن آنها بتواند در برابر عوامل بیماری زا از خود محافظت کند ولی مشکل اینجا است که سیستم ایمنی بدن که وظیفه شناسایی و تفکیک سلول های خودی از غیر خودی را بر عهده دارد در نوزادان ضعیف بوده و نیاز به تقویت دارد.

۱- برخورد داری از خواب کافی در زمان آلودگی هوا

خواب نیز همانند تغذیه در حفظ سلامت بدن و از همه مهمتر برخورداری از یک سیستم ایمنی موثر دارای نقشی بسیار مهم و کلیدی است در واقع برخورداری از خواب و استراحت کافی نه تنها از نظر جسمی بلکه حتی از نظر روحی نیز باعث افزایش سطح انرژی بدن میشود .

بنابراین برخورداری از خواب و استراحت کافی همراه با پیروی از یک الگوی منظم خواب بویژه در نوزادان بسیار ضرورت دارد زیرا محرومیت از خواب با تاثیر مستقیم بر سیستم ایمنی بدن باعث ایجاد ضعف و اختلال در عملکرد آن خواهد شد. مسلما خواباندن نوزاد به خصوص در طول شب کار چندان ساده ای نیست بنابراین این شمایید که باید با استفاده از خلاقیت و ابتکار خود راهی برای خواباندن نوزادتان پیدا کنید!

۲- شیردهی پستانی نوزاد در زمان آلودگی هوا

خلقت انسان بی نظیر است: شیر مادر کامل ترین غذا برای تغذیه شیرخوار بوده و حاوی تمام ترکیبات ضروری برای رشد و سلامت نوزاد می باشد حاصل مطالعات مختلف نشان داده است که میزان ابتلا به بماری هیا مختلفی نظیر عفونت گوش میانی، سرماخوردگی، ریفلاکس گوارشی و اسهال در نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند نسبت به آن دسته از نوزادانی که برای تغذیه آنها از شیر خشک استفاده می شود بسیار کمتر است

شیر مادر به دلیل دارا بودن ترکیبات و پروتئین های خاصی که در برابر عوامل بیماری زای خارجی مانند ویروس ها و باکتری ها از بدن نوزاد محافظت می کنند با اثرات سودمند بسیاری بر سلامت نوزادان همراه است علاوه بر آن شیر ابتدایی مادر (آغوز) حاوی گلبول های سفید خونی است که از عوامل مهم ایمنی بخش در مقابله با عفونت ها به شمار می روند.

بدیهی است که در این میان برخی از مادران به دلایل مختلف امکان شیردهی به نوزاد خود را ندارند. چنانچه شما نیز جزء این دسته از مادران هستید نباید نگران شده و یا احساس گناه کنید زیرا بدون شک راهکارهای موثر دیگری نیز برای کمک به نوزاد دلبندتان وجود دارد!

۳- تغذیه سالم و متعادل

مسلما تغذیه نیز از دیگر وروش های مهم تقویت سیستم ایمنی بدن در نوزادان به شمار می رود به همین علت باید مواد مغذی ضروری و به خصوص ویتامین C کافی را در برنامه غذایی نوزاد خود بگنجانید. مواد غذایی مختلفی نظیر مرکبات میوه های قرمز رنگ سبزیجات برگ سبز، فلفل ، جعفری و … از بهترین منابع ویتامین c به شمار می روند.

علاوه بر آن برخی از املاح معدنی برای رشد مناسب نوزاد به ویژه در این دوران بسیار ضرورت دارند که مهمترین آنها آهن است این عنصر معدنی مهم علاوه بر شیر خشک های غنی شدن با آهن در طیف گسترده ای از مواد غذایی از جمله گوشت قرمز، عدس، لوبیا سفید، توفو و از شانس بد نوزاد دلبندتان در مقادیر بسیار زیادی در اسفناج یافت می شود!

۴- تهویه مناسب هوا در زمان آلودگی

معمولا والدین در هنگام سرما میل به محافظت بیشتری از نوزاد خود داشته و سعی می کنند تا حد امکان او را از منزل خارج نکنند.

مشاهده این رفتار در میان والدین کاملا طبیعی است گر چه این مطلب ممکن است تعجب آور به نظر برسد ولی بهترین کار آن است که نوزاد خود را به طور مرتب برای تنفس در هوای تازه به گردش برده و ساعاتی را همراه با او در فضاهای باز مانند باغ یا پارک سپری کنید.علاوه بر آن به تهویه مناسب اتاق نوزاد نیز توجه کرده و اجازه دهید هر روز هوای تازه در فضای منزلتان جریان بیاید.

به منظور پاکسازی هوای منزل و پیشگیری از گسترش میکروب های موجود در فضا هر روز پنجره ها را به مدت ۳۰ الی ۴۰ دقیقه باز بگذارید مناسب ترین دما برای اتاق نوزاد ۱۸ درجه سانتی گراد است بنابراین از کاهش با افزایش رطوبت هوا در منزل پیشگیری کنید زیرا سطوح بالای رطوبت خطر افزایش رشد باکتری ها و قارچ ها در محیط و کاهش میزان رطوبت نیز خشکی پوست بدن را به دنبال دارد!

۵- ترک عادت بد روزمره

برخی از شیوه های نادرست رفترای که والدین آنها را به صورت ناخودآگاه و از روی عادت در طول زندگی روزمره انجام می دهند با پیامدهای زبانباری بر سلامت نوزادان همراه است به عنوان مثال هرگز نباید چیزی را که از تمیز بودن آن اطمینان کامل ندارید در دهان نوزاد خود قرار دهید بنباراین در صورت افتادن پستانک نوزاد به زمین از پاک کردن آن با دست و یا قرار دادن آن در دهان به منظرو تمیز کردن به شدت خودداری کنید.

سعی کنید در مورد شیشه شیر نوزاد نیز همین نکات بهداشتی را رعایت کنید. اگر چه این کار ممکن است باعث گریه و بی قراری نوزاد شود ولی انجام آن برای حفظ سلامت او ایمن تر است!

بهتر است برای پیشگیری از گریه واشفتگی نوزاد در این شرایط همیشه یک عدد پستانک اضافه برای استفاده در مواقع ضروری همراه داشته باشید و در نهایت اینکه برای چشیدن غذای نوزاد همواره از قاشق جداگانه ای استفاده کنید. زیرا ممکن است باکتری هایی که برای شما کاملا بی ضررند برای سلامت نوزاد زیان بار باشند.

منبع : مجله اینترنتی دلگرم

همچنین بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
مجله اینترنتی زندگی سالم نقشه سایت best counter