5 راه برای پیدا کردن نکات مثبت در احساسات منفی
خشم سرکوب شده و اجتناب عاطفی: چند راه برای پیدا کردن نکات مثبت در احساسات منفی
گاهی اوقات تمام اتفاقات بد به یکباره رخ میدهند، اما نباید احساسات منفی ناشی از این اتفاقات را سرکوب کنید. در این مقاله قصد داریم در مورد چگونگی آمادگی برای مقابله با احساسات منفی صحبت کنیم.
همه آدمها گاهی روزهای بدی را تجربه میکنند. روز بد برای برخی افراد به معنی نرسیدن به قطار، یا دیر رسیدن سر کار است. برای برخی افراد ممکن است روز بد به معنای جدیتری باشد، مثلا فرد بفهمد که همسرش یا شخص دیگری به او خیانت کرده است. یا ممکن است یک دوست یا یکی از اعضای خانوادگی او به تازگی مبتلا به یک بیماری دشوار شده باشد.
اصلا دلیل ناراحتی مهم نیست، داشتن احساسات بد و منفی هیچ ایرادی ندارد و کاملا طبیعیست- ناملایمات بخشی از زندگی است و گذراندن آن میتواند باعث پیشرفت و رشد فردی شود. جایی که شروع به نادیده گرفتن احساساتمان میکنیم، دقیقا نقطه شروع مشکلات است.
به گفته سوزان کولد، دکترا، روانشناس در بخش خصوصی در شهر نیویورک: «احساسات منفی مانند خشم، ترس و غم و اندوه بسیار ناخوشایند هستند. معمولا چنین احساساتی نباید نادیده گرفته شوند و باید فرد به محض شروع علائم اقدامی انجام دهد. مثلا اگر کسی باعث رنجش و ناراحتی شما شده، باید با او روبرو شوید. رویارویی ممکن است خیلی اضطرابآور و دردناک باشد، و بسیاری از افراد به اشتباه فکر میکنند بهترین راه برای مقابله با این احساسات، نادیده گرفتن است.
اجتناب عاطفی چیست؟
اکثرا در کودکی یاد گرفتهایم که احساسات بد را نادیده بگیریم و به آنها توجهی نکنیم. اما باید بدانیم که نادیده گرفتن تجربیات و احساسات منفی و بد نه تنها اوضاع را بهتر نمیکند، بلکه بدتر هم میشود. در واقع هرچه رویارویی با مشکل و تایید آن را به تعویق بیاندازیم، اوضاع بدتر میشود. کارشناسان بهداشت روان این مورد را “اجتناب عاطفی” نام گذاری میکنند.
برخی از افرادی که احساسات منفی را تجربه میکنند ممکن است به رفتارهای ناسالم متوسل شوند. مثلا ممکن است برای مقابله با احساسات بد به کارهایی از قبیل پرخوری، ورزش زیاد، یا مصرف بیش از حد دخانیات و مواد مخدر روی آورند. رفتارهای ناسالمی از این قبیل ممکن است به طور موقتی موثر به نظر برسند، اما در طولانی مدت باعث ایجاد مشکلات بیشتری میشوند.
5 راه برای پیدا کردن نکات مثبت در احساسات منفی
استفاده مثبت از خشم
اگر با عصبانیت مشکل دارید، از آدرنالین عظیم موجود در سیستم بدنتان برای تامین نیازهای خود استفاده کنید، مسئولیت زندگی خود را به عهده بگیرید و فعال باشید. (خشم و سایر احساسات باعث تغییرات فیزیکی و بیولوژیکی در بدن میشوند. عصبانیت ممکن است باعث افزایش ضربان قلب و فشار خون و افزایش سطح هورمون آدرنالین شود).
احساسات منفی مهم و مفید بوده و علائم هشدار دهندهای هستند که نشان میدهند ممکن است در خطر باشید یا ممکن است نیاز به اقدام داشته باشید. مانند درد جسمانی، مثلا وقتی خیلی به آتش نزدیک میشود اگر احساس درد و سوختگی نکنید ممکن است دچار آسیب شدیدی بشوید.
در صورتی که احساس ترس و یا عصبانیت دارید، به جای نادیده گرفتن آن، به دنبال علت باشید. ممکن است متوجه شوید که در خطر هستید و باید از موقعیت خارج شوید یا باید بمانید و با موقعیت روبرو شوید. در صورتی که احساسات منفی ناشی از یک مشکل جدی باشد، نیاز به کمک حرفهای دارد.
همچنین بخوانید : 22 نکته برای کنترل خشم در زمان عصبانیت و کمک به آرام شدن شما
نکاتی برای استفاده مثبت از احساسات منفی
در این مقاله به شرح 5 راه برای کمک به یافتن جنبههای مثبت در احساسات منفی پرداختهایم:
1. سعی کنید روی جنبههای مثبت، هرچند ناچیز و کوچک، تمرکز کنید. مهم نیست که در طول روز چه مشکلات یا چالشهایی را تجربه میکنید، تمام تلاش خود را بکنید تا روی جنبه مثبت آن تمرکز کنید.
مثلا، اگر قرار است شرکتی که در آن مشغول به کار هستید تعدادی از کارمندان را اخراج کند، از آن زمان برای ارزیابی نقاط قوت خود استفاده کنید و در صورتی که مجبور به یافتن شغل دیگری هستید روی گزینههای مورد نظرتان تمرکز کنید.
همچنین بخوانید : چگونه تفکر مثبت باعث ایجاد مهارت، تقویت سلامتی و بهبود در کار میشود؟
2. به جای خودگویی منفی، خودگویی مثبت کنید. زمانی که در مورد خودمان مدام بدگویی میکنیم باعث میشود که این باور بد بودن در ما نقش ببندد.
مثلا زمانی که متوجه میشوید دارید با خودتان جملاتی از قبیل “من آدم خیلی بدی هستم” را زمزمه میکنید، سریع جمله خود را تغییر داده و بگویید “من آدم خیلی خوبی هستم”. پس از چند ثانیه مغز نسبت به جملات مثبت واکنش نشان میدهد. ممکن است در ابتدا مسخره به نظر برسد، اما هرگز قدرت مثبت اندیشی را دست کم نگیرید.
5 راه برای پیدا کردن نکات مثبت در احساسات منفی
3. سعی کنید اطراف خود را با افراد مثبت پر کنید. اگر در اطراف خود افرادی با نگرش منفی دارید سعی کنید آهسته آهسته از آنها دوری کنید. دوستان و اعضای خانواده با نگرش مثبت را جایگزین کنید و از بودن با آنها لذت ببرید و بدانید که وقت گذراندن با آنها قطعا بر روی احساسات شما نیز تاثیر خواهد گذاشت.
4. در حال زندگی کنید. در حال زندگی کنید، نه در گذشته.
5. صرف نظر از اتفاقاتی که رخ میدهد، شکرگزار باشید. حتی اگر لحظه به لحظه اتفاقات بدی رخ میدهد، همیشه جایی برای شکرگزاری هست.
پذیرش و پردازش افکار و احساسات منفی ممکن است دشوار باشد، به خصوص در زمان بحران. اما زمانی که این ایده را بپذیریم که اتفاقات ناگوار و منفی تنها بخشی از سفر زندگی هستند و در نهایت پایان شب سیه سپید است، میتوانیم نکات مثبتی را در احساسات منفی پیدا کنیم.