روانشناسی رنگ : آیا رنگ بر احساس شما تأثیر میگذارد؟
روانشناسی رنگ : تاثیر رنگها بر احساس ، روحیه و رفتار | چگونه رنگها بر روحیه، احساس و رفتار تأثیر میگذارند.
آیا در یک اتاق زرد احساس اضطراب میکنید؟ آیا رنگ آبی باعث آرامش و ریلکسی شما میشود؟ مدتهاست که هنرمندان و طراحان داخلی معتقدند که رنگ میتواند به طور چشمگیری بر خلق و خو، احساسات و عواطف تأثیر بگذارد. یک بار هنرمند پابلو پیکاسو اظهار داشت: “رنگها، مانند ویژگیها، از تغییر احساسات پیروی میکنند”.
رنگ یک ابزار ارتباطی قدرتمند است و میتواند برای نشان دادن عمل، تأثیر بر خلق و خو و حتی تأثیر در واکنشهای فیزیولوژیکی مورد استفاده قرار گیرد. برخی از رنگها با افزایش فشار خون، افزایش متابولیسم و خستگی چشم مرتبط هستند. بنابراین رنگ دقیقاً چگونه کار میکند؟ رنگ چگونه بر روحیه و رفتار تأثیر میگذارد؟
روانشناسی رنگ چیست؟
در سال 1666، سر آیزاک نیوتن، دانشمند انگلیسی کشف کرد که وقتی نور خالص سفید از منشور عبور میکند، به تمام رنگهای قابل مشاهده تقسیم و جدا میشود. نیوتن همچنین دریافت که هر رنگ از یک طول موج واحد تشکیل شده است و دیگر نمیتوان آن را به رنگهای دیگر تفکیک کرد.
آزمایشات بیشتر نشان داد که نور میتواند برای تشکیل رنگهای دیگر ترکیب شود. به عنوان مثال، نور قرمز مخلوط با نور زرد رنگ نارنجی ایجاد میکند. بعضی از رنگها مانند سبز و سرخابی وقتی مخلوط میشوند یکدیگر را خنثی میکنند و منجر به تشکیل نور سفید میشوند.
اگر تا به حال نقاشی کردهاید، پس احتمالاً متوجه شدهاید که چگونه میتوان رنگهای خاصی را مخلوط کرد و رنگهای دیگری ایجاد کرد.
با کمال تعجب، تاکنون کارهای نظری یا تجربی کمی در مورد تأثیر رنگ بر عملکرد روانشناختی انجام شده است، و کارهایی که انجام شده است بیشتر ناشی از نگرانیهای عملی بوده است، نه سخت گیری علمی.
علی رغم عدم تحقیقات عمومی در این زمینه، مفهوم روانشناسی رنگ به موضوعی داغ در بازاریابی، هنر، طراحی و سایر حوزهها تبدیل شده است. بسیاری از شواهد در این زمینه در حال ظهور است، اما محققان و کارشناسان در مورد روانشناسی رنگ و تاثیری که بر روحیه، احساسات و رفتارها دارد، چندین کشف و مشاهدات مهم انجام دادهاند.
احساسات شما درباره رنگ اغلب عمیقا شخصی است و ریشه در تجربه یا فرهنگ خود شما دارد.
به عنوان مثال، در حالی که رنگ سفید در بسیاری از کشورهای غربی برای نشان دادن پاکی و برائت استفاده میشود، به عنوان نمادی از عزاداری در بسیاری از کشورهای شرقی دیده میشود.
اثرات روانشناختی رنگ
چرا رنگ در زندگی ما چنین نیرویی قدرتمند است؟ چه تأثیری میتواند بر بدن و روان ما بگذارد؟ در حالی که برداشت از رنگ تا حدودی ذهنی است، برخی از تأثیرات رنگی وجود دارد که معنای جهانی دارند.
رنگهای موجود در طیف رنگی قرمز به عنوان رنگهای گرم شناخته میشوند و شامل قرمز، نارنجی و زرد هستند. این رنگهای گرم احساساتی از گرما و راحتی تا احساس خشم و خصومت را برانگیخته میکنند.
رنگهای موجود در طیف آبی به عنوان رنگهای سرد شناخته میشوند و شامل آبی، بنفش و سبز هستند. این رنگها اغلب به عنوان حس آرام توصیف میشوند، اما همچنین میتوانند احساس غم یا بی تفاوتی را در ذهن القا کنند.
روانشناسی رنگ به عنوان درمان
چندین فرهنگ باستانی، از جمله مصریها و چینیها، کروموتراپی یا استفاده از رنگها را برای بهبودی انجام میدادند. از کروموتراپی گاهی به عنوان نور درمانی یا رنگ شناسی یاد میشود.
امروزه از رنگ شناسی به عنوان یک درمان جامع یا جایگزین استفاده میشود. در این روش درمانی:
- از رنگ قرمز برای تحریک بدن و ذهن و افزایش گردش خون استفاده میشود.
- تصور میشود که رنگ زرد باعث تحریک اعصاب و تصفیه بدن میشود.
- از رنگ نارنجی برای بهبود ریهها و افزایش سطح انرژی استفاده میشود.
- اعتقاد بر این است که رنگ آبی باعث تسکین بیماریها و درمان درد میشود.
- تصور میشود سایه های رنگ نیلی مشکلات پوستی را کاهش میدهد.
تحقیقات مدرن در مورد روانشناسی رنگ
اکثر روانشناسان نسبت به رنگ درمانی بدبین هستند و خاطرنشان میکنند که تأثیرات ظاهری رنگ اغلب اغراق آمیز است. رنگها در فرهنگهای مختلف نیز معانی مختلفی دارند.
تحقیقات در بسیاری از موارد نشان داده است که تأثیرات تغییر دهنده خلق و خو فقط ممکن است موقتی باشد. یک اتاق آبی ممکن است در ابتدا احساس آرامش ایجاد کند، اما بعد از مدت کوتاهی اثر از بین میرود.
با این حال، تحقیقات موجود نشان داده است که رنگ میتواند از طریق روشهای مختلف شگفتآور بر روی افراد تأثیر بگذارد.
- در یک مطالعه قرصهای دارونما با رنگ گرم نسبت به قرصهای دارونما با رنگ های خنک موثرتر گزارش شدهاند.
- با توجه به شواهد حکایت شده، چراغهای خیابان با رنگ آبی میتوانند منجر به کاهش جرم شوند.
- قرمز باعث میشود افراد با سرعت و نیروی بیشتری واکنش نشان دهند، چیزی که ممکن است در طی فعالیتهای ورزشی مفید باشد، طبق گفته محققان.
علاوه بر این، بر اساس مطالعهای که به دادههای تاریخی تیمهای ورزشی و لباس آنها میپرداخت، بازیکنان به احتمال زیاد ویژگیهای منفی را با بازیکنی که لباس مشکی پوشیده مرتبط میکردند.
دسترسی به منبع : Color Psychology: Does It Affect How You Feel?
بیشتر بخوانید : رنگ های سال پنتون برای سال ۲۰۲۱