خوردن ماست میتواند به کاهش اضطراب و افسردگی کمک کند
طبق نتایج حاصل از تحقیقات اخیر، خوراکیهای تخمیر شده و ماست باعث مدیریت بهتر استرس و کاهش خطر افسردگی و اضطراب میشوند.
سلامت روان موضوعی کاملا پیچیده است، اما نتایج حاصل از تحقیقات جدید حاکی از آن است که باکتری موجود در غذاهای تخمیر شده و ماست میتواند از ابتلا به افسردگی و اضطراب جلوگیری کند.
محققان دانشکده پزشکی دانشگاه ویرجینیا دریافتهاند که باکتری لاکتوباسیلوس موجود در ماست به مدیریت استرس و جلوگیری از بروز بیماریهای روانی مانند افسردگی و اضطراب کمک میکند.
تحقیقاتی که در گذشته انجام شد نشان دهنده این است که این باکتری میتواند اثرات افسردگی در موشها را از بین ببرد.
آیا ماست باعث کاهش استرس و علائم افسردگی میشود؟
به گفته متخصصین بین سلامت روده و سلامت روان رابطه تنگاتنگی است، و این یافته که لاکتوباسیلوس، که معمولاً در غذاهای تخمیری و ماست یافت میشود، باعث مدیریت استرس و پیشگیری از افسردگی و اضطراب میشود میتواند راه جدید و مهمی در مسیر بهبود سلامت روان باشد.
این تحقیق و بررسی باعث اهمیت بخشیدن به نقش میکروبهای روده بر استرس و اضطراب و چگونگی تأثیر رژیم غذایی بر سلامت روانی افراد میشود.
میکروبیوتا بر سیگنالدهی مغز تأثیر میگذارد، از همینرو تغییرات در میکروبیوتا باعث ایجاد تغییر در تحریک مغز میشود؛ تاثیر ذکر شده بسیار مهم است و این موضوع گواه این است که رژیم غذایی چه تاثیری بر بدن ما دارد.
لاکتوباسیلوس به دلیل تاثیر بر محور روده و مغز، از سلامت روان محافظت میکند.
معمولا، روده به خاطر ارتباط دو طرفه با سیستم عصبی مرکزی، با عنوان «مغز دوم» شناخته میشود.
زمان فراوانی باکتری لاکتوباسیلوس در روده، ارتباط بین روده و سیستم عصبی مرکزی تنظیم میشود و این موضوع بر تولید انتقالدهندههای عصبی مانند سروتونین و گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) (که نقش مهمی در تنظیم خلق و خوی دارد) تأثیر میگذارد.
بعلاوه، ممکن است لاکتوباسیلوس به کاهش التهاب روده کمک کند، که همین موضوع بهطور غیرمستقیم باعث بهبود سلامت روان میشود.
موثرترین راه درمان سلامت روان چیست؟
اگرچه، اصلا پیشنهاد نمیشود که برای سلامت روان فقط لاکتوباسیلوس بیشتر به رژیم غذاییتان اضافه کنید.
با پیروی از یک رژیم غذایی سالم قطعا میتوان به بهبود سلامت روان و نحوه واکنش بدن به استرس کمک کرد، اما لازم به ذکر است که لاکتوباسیلوس را نباید به عنوان جایگزینی برای درمان در نظر گرفت، بلکه میتوان به عنوان یک مکمل از آن استفاده کرد.
سلامت روان به عوامل زیادی از جمله تجربه آسیبهای دوران کودکی یا آسیبهای اجتماعی تا ژنتیک، سن، سبک زندگی و بسیاری موارد دیگر بستگی دارد.
باید در نظر داشته باشید که رژیم غذایی تنها یکی از راههای کمک به مدیریت سلامت روان است و عوامل دیگری از جمله سبک زندگی، فعالیت بدنی منظم، خواب کافی و تکنیکهای مدیریت استرس نیز مهم هستند.
خوراکیهای مفید برای اضطراب و افسردگی
میخواهید با پیروی از رژیم غذایی مناسب به بهبود سلامت روان خود کمک کنید؟ برای افزایش لاکتوباسیلوس در رژیم غذایی در ادامه به معرفی چندین غذای تخمیر شده پرداختهایم:
- ماست
- کفیر
- کلم ترش
- کیمچی
- ترشیجات
معمولا هر فرد باید در طول روز یک وعده غذای تخمیر شده مصرف کند. مکملهای پروبیوتیک با کیفیت بالا حاوی سویههای لاکتوباسیلوس، نیز جایگزین خوبی برای خوراکیهای تخمیر شده هستند.
همچنین بخوانید: اثرات مثبت ماست بر روی بدن را بشناسید
دیگر مواد غذایی مفید برای کاهش استرس و سلامت روان
به غیر از غذاهای غنی از لاکتوباسیلوس، پیروی از رژیم غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 (که در ماهیهای چرب، دانههای کتان و گردو موجود است) نیز به کاهش علائم افسردگی کمک میکند.
موارد زیر نیز برای کاهش افسردگی مفید هستند:
- میوهها و سبزیجات سرشار از آنتی اکسیدان
- غلات کامل
- غذاهای حاوی منیزیم (مانند سبزیجات برگدار، آجیل و دانهها)
سخن پایانی
نتایج حاصل از تحقیقات انجام شده بر روی موشها حاکی از آن است که رژیم غذایی مصرفی ما تاثیر مستقیمی بر خلق و خو و سلامت روان ما دارد.
به گفته محققان باکتری لاکتوباسیلوس به بهبود استرس و کاهش خطر بیماریهای روانی مانند افسردگی و اضطراب کمک میکند.
اما به غیر از پیروی از رژیم غذایی سالم، گاهی اوقات برای بهبود سلامت روان نیاز به درمانهای دارویی و شیمیایی و نظر پزشک است.