رگهای واریسی چقدر شایع هستند؟
رگهای واریسی یک عارضهی بسیار شایع هستند که از هر 10 فرد بزرگسال 3 نفر را تحت تاثیر قرار میدهند. و معمولا زنان بیشتر از مردان تحت تاثیر قرار میگیرند.
هر گونه ورید در بدن میتواند واریس شود، اما معمولا در ساق پاها و پاها، به ویژه در ماهیچههای ساق پا ایجاد میشوند. این به این علت است که ایستادن و راه رفتن باعث فشار بیشتری بر روی رگهای قسمت پایین بدن میشود.
برای اکثر افراد، وریدهای واریسی نشان دهنده یک مشکل جدی سلامتی نیستند. آنها ممکن است ظاهر ناخوشایند داشته باشند، اما نباید گردش خون را تحت تاثیر قرار دهند و یا باعث مشکلات سلامتی درازمدت شوند. بیشتر وریدهای واریسی نیازی به درمان ندارند.
برای برخی افراد، وریدهای واریسی میتوانند باعث درد، تورم و درد در پا شوند. در موارد نادر، وریدهای واریسی همچنین میتوانند منجر به عوارضی مانند تغییر رنگ پوست و زخمهای پا شوند. رگهای واریس در صورتی که باعث ناراحتی شدید و یا ایجاد عوارض شوند، به احتمال زیاد نیاز به درمان دارند.
تشخیص رگهای واریسی
تشخیص رگهای واریسی
رگهای واریس به واسطهی ظاهرشان تشخیص داده میشوند. پزشک پاها را در حالی که ایستادهاید برای بررسی هر گونه علائم تورم معاینه خواهد کرد. آنها همچنین ممکن است از شما بخواهند در مورد هر دردی که دارید و هرگونه وضعیتی که باعث بدتر شدن وریدهای واریسیتان میشود، توضیح دهید. به عنوان مثال، برخی از زنان متوجه میشوند که چرخه قاعدگی بر رگهای واریسی آنها تاثیر میگذارد.
پزشک همچنین درباره هر عامل خطری که ممکن است باعث ایجاد وریدهای واریسی شود سوال میپرسد، از جمله:
- داشتن سابقه فامیلی رگهای واریسی
- باردار بودن
- داشتن شاخص توده بدنی سالم
- داشتن ترومبوز سیاهرگی عمقی (لخته شدن خون در یکی از رگهای عمیق بدن)
- سابقه آسیب پا (به عنوان مثال، داشتن شکستگی قبلی استخوان در پا)
پس از بررسی رگهای شما، متخصص تصمیم خواهد گرفت که آیا بررسیهای بیشتری لازم است یا نه.
بیشتر بخوانید : 7 روش درمانی خانگی و سنتی برای واریس
چند آزمایش وجود دارد که میتواند برای بررسی رگهای واریسی مورد استفاده قرار گیرد. این آزمایشات عبارتند از:
- تست داپلر
- اولتراسوند دوبلکس رنگی اسکن
عوارض ورید یا رگهای واریسی
عوارض ورید یا رگهای واریسی
بعضی از عوارض احتمالی وریدهای واریسی در زیر توضیح داده شده است.
خونریزی
رگهای واریسی که در نزدیکی سطح پوست شما شکل میگیرند در صورتی که پایتان را ببرید یا به پا ضربه بزنید، ممکن است گاهی اوقات خونریزی کنند. ممکن است متوقف کردن خونریزی دشوار باشد. شما باید دراز بکشید، پا را بالا ببرید و فشار مستقیم به زخم اعمال کنید. در صورتی که این کار باعث متوقف شدن خونریزی نشد، به دنبال مشاوره پزشکی فوری باشید.
نارسایی مزمن وریدی
اگر خون در رگهای شما به درستی جریان ندارد، میتواند با شیوهای که پوست شما با اکسیژن، مواد مغذی و مواد زائد با خون مبادله میکند، دخالت کند. اگر تبادل در طی مدت زمان طولانی مختل شود، با عنوان نارسایی مزمن وریدی شناخته میشود.
بیشتر بخوانید: ۱۰ راه جلوگیری از واریس پا
گاهی اوقات نارسایی مزمن وریدی ممکن است باعث ایجاد عارضههای دیگری شود، از جمله موارد زیر:
اگزمای واریسی
اگزمای واریسی عارضهای است که باعث میشود پوست شما قرمز، ناهموار و پوسته پوسته شود. شما همچنین ممکن است مبتلا به تاولها و لایه بستن پوست شوید.
زخمهای وریدی
زخم وریدی زمانی ایجاد میشود که فشار رگهای پایینی پا افزایش مییابد. این باعث میشود مایعات از ورید شما تراوش کنند و زیر پوست جمع شوند. مایع میتواند باعث ضخیم شدن پوست و تورم شود، و در نهایت برای تشکیل زخم در هم بشکند. زخمهای وریدی اغلب در ناحیه مچ پا تشکیل میشوند.
اگر متوجه تغییرات غیر معمول در پوست خود شدید، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. این عارضهها معمولا به راحتی میتوانند درمان شوند اما مهم است که در اسرع وقت درمان شوید.
التهاب
التهاب، پاسخ بدن به عفونت، تحریک یا آسیب است که باعث قرمزی، تورم، درد و گاهی احساس گرما در ناحیه آسیب دیده میشود.
بیشتر بخوانید : درمان واریس پا با اسکلروتراپی
آیا وریدهای واریسی درمان نشده میتوانند کشنده باشد؟
شاید جدیترین عارضهای که میتواند ناشی از وریدهای درمان نشده باشد ،یک عارضهی نادر است که به طور بالقوه برای زندگی تهدید کننده است، که ترومبوز سیاهرگی عمقی (DVT) نامیده میشود.
ترومبوز سیاهرگی عمقی زمانی است که یک لخته خون در پایین ساق پا یا ران تشکیل میشود که میتواند منجر به انسداد جدی رگها و شریانها شود. این عارضه معمولا بسیار دردناک است و باید بلافاصله درمان شود، زیرا اگر لخته به ریهها برسد، ممکن است کشنده باشد. ترومبوز سیاهرگی عمقی اغلب برای اولین بار به عنوان یک احساس “کشیدن” در عضله پا یا ماهیچهی ساق پا گزارش میشود. سایر علائم شامل تورم، قرمزی و گرما هستند.
- این گروهها خطر ابتلا به ترومبوز سیاهرگی عمقی را بالاتر از حد متوسط ایجاد میکنند.
- افرادی که بالاتر از 60 سال سن دارند.
- زنانی که باردار هستند یا به تازگی زایمان کردهاند.
- افرادی که اخیرا تحت عمل جراحی قرار گرفتهاند.
- افرادی که مدت زمان طولانی فلج بوده یا بدون تحرک بودهاند.
- افراد مبتلا به اختلالات لخته شدن خون
- افرادی که از چاقی رنج میبرند.
در مراحل اولیه شناسایی ترومبوز سیاهرگی عمقی ممکن است داروهای ضد انعقاد خون (ضد لخته) برای شما تجویز شود، به عنوان یک اقدام احتیاطی برای کاهش احتمال ابتلا به هر لخته خون که به ریهها حرکت میکند.
بیشتر بخوانید : How common are varicose veins