5 دلیل اهمیت مدیریت مالی در خانواده
مدیریت مالی خانواده | اکثر افراد فکر میکنند هرچه درآمد بیشتری داشته باشند، کیفیت زندگیشان نیز بیشتر است. اما درواقع چنین نیست، مقدار دارایی فرد لزوما به معنی داشتن سلامت مالی او نیست. مدیریت مالی کلید اصلی سلامت مالیست.
خانوادههایی که سلامت مالی دارند، به دستاوردهای بیشتری نیز دسترسی خواهند داشت، مثلا برای فرزندانشان امکان تحصیل در سطوح بالا را فراهم میکنند. اما مدیریت مالی دارای اهمیتهای دیگری نیز هست، که در این مقاله قصد داریم به شرح آن بپردازیم.
اهمیت مدیریت مالی خانواده
در کل، مدیریت مالی شامل فرآیند بودجهبندی، هزینه کردن، پس انداز و سرمایه گذاری عاقلانه است. این فرآیند به مهارتهای زیادی نیاز دارد، از ایجاد اعتماد گرفته تا ارتباط و حل تعارض.
در صورتی که امور مالی به درستی مدیریت نشوند، خود میتوانند منبع استرس در خانواده باشند.
چند مورد از اهمیت به کارگیری مدیریت مالی در خانواده عبارتند از:
1. کمک به برنامهریزی و رفع نیازها
زندگی خانوادگی دارای نیازهای مختلفی است. مدیریت مالی علاوه بر رفع نیازهای روزانه برای رفع نیازهای بلند مدت نیز موثر است.
اکثر خانوادهها تنها بر روی رفع نیازهای معمولی مانند پرداخت اجاره یا اقساط خانه یا خرید ماهانه تمرکز میکنند.
بااینحال با مدیریت مالی خوب میتوان نیازهای آینده را نیز برآورده کرد. مثلا میتوانید برای پرداخت شهریه کودکتان پس انداز کنید. نگذارید غافلگیر شوید و زمانی که آمادگی تامین نیازها را ندارید مجبور به رفع نیازهای مالی خانواده باشید.
2. افزایش نقدینگی خانواده
خانوادههایی که مدیریت مالی خوبی دارند با جزئیات تمام حسابها را نظارت میکنند، که شامل شناسایی منابع مختلف درآمد و هزینه اضافی است.
این عادتهای خوب نه تنها باعث میشود هزینهها قابل کنترل باشد، بلکه میتوانند باعث ایجاد انگیزه در خانواده نیز شود. والدین میتوانند بدون دستکاری منبع اصلی درآمد خود به فکر منابع جدید درآمد باشند.
با افزایش میزان درآمد، نقدینگی نیز بیشتر میشود. این افزایش نقدینگی همچنین میتواند خانوادهها را به سمت شروع سرمایهگذاری یا افزایش ارزش سرمایهگذاری سوق دهد.
3. کمک به خانواده هنگام گرفتن تصمیمات مالی بزرگ
در این مسیر، خانواده ممکن است با تصمیمات مالی مهم مختلفی روبرو شود؛ مثل خریدن خانه یا فرستادن بچهها به مدرسهای در خارج از کشور. البته همه اینها مستلزم داشتن آمادگی مالی با در نظر گرفتن ریسکهای مختلف است.
بدون مدیریت مالی درست، تحقق چنین تصمیماتی دشوار و نشدنی است.
4. رواج رفتارهای صرفهجویانه در خانواده
سوء مدیریت امور مالی در خانواده، از عادات بدی مانند خرید کالا به دلیل داشتن تخفیف شروع میشود.
صرفهجویی و پس انداز علاوه بر تاثیر مثبتی که بر روی بزرگسالان دارد، کودکان را نیز به پس انداز کردن علاقهمند میکند.
همچنین بخوانید : 10 نکته برای مدیریت هزینههای زوجهای جوان
5. باعث ایجاد امنیت مالی در خانوادگی میشود.
خانوادههایی که مدیریت مالی خوبی دارند، علاوه بر داشتن احساس امنیت، در مواقع سخت نیز آمادگی بیشتری برای رویارویی با مشکلات مالی دارند.
گاهی اوقات رکود اقتصادی رخ میدهد و درآمد همیشه ثابت نیست. حتی فکر برکناری از کار و بیکار شدن نیز میتواند آزار دهنده باشد. یا ممکن است اتفاقات نامطلوب دیگری رخ دهد، به عنوان مثال زمانی که یکی از نانآوران به دلیل مشکلات سلامتی مجبور به توقف موقت کار میشود.
خانوادههایی که از اهمیت و مزایای مدیریت مالی آگاه هستند، آمادگی بیشتری برای رویارویی با این مشکلات خواهند داشت. معمولاً آنها از قبل یک پس انداز برای روز مبادا دارند که میتوانند در زمان مناسب از آن استفاده کنند.