روشهای طبیعی برای افزایش سروتونین
دارو تنها گزینه برای افزایش سطح سروتونین نیست. در این مقاله چند روش طبیعی برای افزایش این هورمون ذکر شده که از نظر علمی اثبات شده است.
اگر احساس خوشحالی دارید، به شما تبریک میگوییم، چراکه سطح کافی سروتونین در بدنتان دارید.
سروتونین چیست؟
سروتونین، یک انتقال دهنده عصبی است که وظیفه تنظیم خلق و خوی را بر عهده داشته و عدم تعادل آن در مغز باعث به وجود آمدن اختلالات خلقی میشود.
طبق تحقیقات انجام شده، افرادی که دچار کمبود سروتونین هستند در معرض خطر ابتلا به علائم افسردگی و اضطراب قرار دارند.
در حقیقت، عدم تعادل سروتونین با تنظیم خلق و خو، رفتار اجتماعی، اشتها، خواب، حافظه و میل و عملکرد جنسی مرتبط است. این هورمون در عملکرد سیستم عصبی مرکزی و همچنین عملکرد گوارشی نقش مهمی ایفا میکند و دارای اثرات فیزیکی و روانی است.
به دلیل ارتباط مشکوک سروتونین با افسردگی، این هورمون هدف اصلی رایجترین نوع داروهای ضدافسردگی ازجمله مهارکنندههای بازجذب سروتونین میباشد. وظیفه مهارکنندههای بازجذب سروتونین، مسدود کردن بازجذب سروتونین در نورونهای مغز است.
از اینرو، این امکان فراهم میشود که سروتونین بیشتری برای کمک به مغز در انتقال پیامهای لازم برای تنظیم خلق و خو و سایر فرآیندها در دسترس باشد.
روشهای طبیعی برای افزایش سروتونین
روشهای طبیعی برای افزایش هورمون سروتونین
به راحتی میتوان سطح سروتونین را در بدن بدون مصرف دارو افزایش داد. به افرادی که افسردگی خفیف تا متوسط دارند توصیه میشود که انواع مداخلات غیردارویی را برای افزایش سروتونین و بهبود خلق و خوی انجام دهند:
1. نور آفتاب
زمان بیشتری را در بیرون از خانه بگذرانید، چرا که رابطهی مستقیمی بین نور خورشید و افسردگی وجود دارد. حتی برای درمان افسردگی فصلی نیز از لایت تراپی (نور درمانی) استفاده میشود. افرادی که کمبود ویتامین D دارند بیشتر در معرض خطر بسیاری از مشکلات سلامتی از جمله سلامت روان هستند.
بهترین راه برای افزایش ویتامین D و کاهش خطرات ذکر شده، گذراندن وقت در خارج از منزل و همچنین مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین D یا مصرف مکملهای ویتامین D است.
همچنین بخوانید : ۵ هورمون شادی و چگونگی تقویت آنها به طور طبیعی
2. خواب
افرادی که افسردگی دارند، دچار مشکل خواب هستند. مسئله این است که آیا خواب ناکافی میتواند باعث افسردگی شود یا خواب ضعیف یکی از عوارض جانبی افسردگی است؟ جواب سوال هر یک از دو مورد که باشد در کل نشان دهنده این است که خواب نقش مهمی در خلق و خو ایفا میکند و داشتن خواب کافی و باکیفیت میتواند به طور طبیعی باعث افزایش خلق و خو شود.
3. مدیتیشن
مدیتیشن میتواند فعالیت گیرندههای گابا را افزایش دهد که به آرام شدن کمک کرده و با افزایش فعالیت امواج آلفا در مغز باعث کاهش اضطراب میشود.
روشهای طبیعی برای افزایش سروتونین
4. تراپی
تراپی میتواند در افزایش سطح هورمون سروتونین بسیار موثر باشد.
چه زمانی باید دارو مصرف کرد؟
بااینحال، برای افرادی که از افسردگی شدید رنج میبرند، روشهای غیردارویی و طبیعی کارساز نبوده و باید حتما دارو مصرف کنند.
سطح زیاد هورمون سروتونین
از آنجایی که حد تعادل در هر چیزی بهترین است، سروتونین نیز در صورت زیاد بودن باعث ایجاد مشکلاتی میشود.
در صورت مصرف دارویی که سطح سروتونین را به شدت بالا میبرد ممکن است سندرم سروتونین ایجاد شود، که به شدت باعث بیماری میشود.
سندرم سروتونین، که یک وضعیت تهدید کننده زندگی است، اغلب ناشی از تداخلات دارویی میباشد. علائم این سندرم عبارتند از:
- آشفتگی یا بیقراری
- گیجی
- ضربان قلب سریع و فشار خون بالا
- گشاد شدن مردمک چشم
- از دست دادن هماهنگی عضلانی یا انقباض عضلات
- سفتی عضلانی
- تعریق شدید
- اسهال
- سردرد
- لرزیدن
- مور مور شدن
علائم خطرناک سندروم سروتونین عبارتند از:
- تب شدید
- تشنج
- ضربان قلب نامنظم
- بیهوشی
در صورتی که داروهای روانپزشکی مصرف میکنید و هر یک از علائم بالا را تجربه کردید، فوراً به دنبال درمان اورژانسی باشید