علائم و درمان افسردگی پس از زایمان
افسردگی پس از زایمان چیست؟
افسردگی پس از زایمان معمولا بعد از متولد شدن نوزاد رخ میدهد. این عارضه یک وضعیت پزشکی تقریبا شایع است که از هر 7 زنی که به تازگی زایمان کردهاند، 1 نفر را تحت تاثیر قرار میدهد.
افسردگی پس از زایمان باعث ایجاد احساساتی شبیه به ناراحتی، پوچی و بیروحی در فرد میشود؛ که تا مدتها پس از زایمان اثرات مخربی همچون تغییرات خلق و خو، خستگی و ناامیدی به همراه خواهد داشت.
افسردگی پس از زایمان نباید نادیده گرفته شود. این یک عارضه جدی است، اما راههای مختلفی برای مقابله با آن وجود دارد. اگر در حال تجربه افسردگی پس از زایمان هستید، نگران نباشید، شما تنها نیستید و امیدی به بهبودی هست.
افسردگی پس از زایمان میتواند هر فرد با هر جنسیت و هر موقعیتی را تحت تاثیر قرار دهد، از شریک زندگی گرفته تا دیگر فرزندان خانواده.
علائم افسردگی پس از زایمان
برخی زنان چند روز اول پس از زایمان دچار احساس غم، پوچی و بدخلقی میشوند، که به آن گرفتگی خلق پس از زایمان یا “baby blues” گفته میشود. اما افسردگی پس از زایمان چیزی بیش از یک گرفتگی خلق ساده است و ممکن است تا هفتهها پس از زایمان ادامه داشته باشد.
علائم افسردگی پس از زایمان میتواند از فردی به فرد دیگر و حتی از روزی به روز دیگر متفاوت باشد. اگرچه علائم ممکن است در هر زمانی پس از زایمان ظاهر شوند، اما معمولا بین 1 تا 3 هفته پس از زایمان شروع میشوند.
افسردگی پس از زایمان میتواند بین مادر و کودک فاصله بیاندازد. ممکن است احساس کنید هیچ علاقهای به فرزندتان ندارید، اما این احساسات اصلا تقصیر شما نبوده و کاملا غیر ارادیست.
از دیگر علائم افسردگی پس از زایمان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس ناراحتی یا گریه زیاد
- احساس آشفتگی
- داشتن افکار منفی مثل صدمه زدن به نوزاد یا خودتان
- عدم علاقه به کودک
- نداشتن انرژی یا انگیزه
- احساس بی ارزشی، گناه، یا این که پدر و مادر بدی هستید
- کم یا زیاد خوابیدن
- تغییرات در خورد و خوراک
- احساس اضطراب
- داشتن سردرد مزمن، درد، درد یا مشکلات معده
اما این عارضه به معنی بد بودن و نالایق بودن شما نیست. در واقع این یک موضوع کاملا غیرارادیست. در صورت مشاهده هرگونه از علائم افسردگی پس از زایمان به منظور درمان باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.
بیشتر بدانید : مراقبتها و دوره بهبودی بعد از سزارین
درمان افسردگی پس از زایمان
در صورتی که مبتلا به افسردگی پس از زایمان هستید، باید بلافاصله به متخصص مراقبتهای بهداشتی مراجعه کنید.
افسردگی پس از زایمان با دارو، انواع خاصی از تراپیها و گروههای حمایتی قابل درمان است. معمولا از ترکیب دارو و تراپی بهترین نتایج به دست خواهند آمد.
داروهای موثر برای افسردگی پس از زایمان
رایجترین داروی مورد استفاده برای افسردگی پس از زایمان، داروهای ضد افسردگی است. این داروها به تسکین علائم زیادی از افسردگی کمک میکنند، اما معمولاً بین 6 تا 8 هفته زمان میبرد تا اثر کنند.
گاهی لازم است قبل از یافتن داروی موثر با عوارض جانبی قابل کنترل، چند دارو را امتحان کنید.
تمام داروهای ضد افسردگی دارای عوارض جانبی با شدت متفاوت هستند. عوارض جانبی داروهای ضد افسردگی ممکن است شامل احساس بیقراری یا اضطراب، مشکلات گوارشی و سردرد و غیره باشد.
هورمون درمانی
پس از زایمان، سطح هورمونهای جنسی استروژن و پروژسترون به شدت کاهش مییابد.
محققان بر این باورند که این تغییر ناگهانی در هورمون ها ممکن است عامل ایجاد افسردگی پس از زایمان باشد. از اینرو، هورمون درمانی ممکن است در مدیریت افسردگی پس از زایمان نقش مثبتی داشته باشد.
عوارض جانبی هورمون درمانی با استروژن ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تغییر وزن
- تهوع و استفراغ
- گرفتگی شکم
- میگرن و سردرد
- تغییرات در ترشحات واژن
- ریزش مو
- فشار خون بالا
- ورم
- بزرگ شدن فیبرومهای رحمی
- عفونتهای قارچی واژن
تراپی
طبق تحقیقات انجام شده یک نوع درمان خاص به نام درمان شناختی رفتاری (CBT) میتواند علائم افسردگی پس از زایمان را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. طبق نتایج حاصل از تحقیقات انجام شده، ترکیب درمان شناختی رفتاری با دارو، در مقایسه با استفاده تکی از درمان و دارو، به طور قابل توجهی علائم این عارضه را کاهش میدهد.
درمانهای طبیعی
افسردگی پس از زایمان یک عارضه جدی و ناتوان کننده است که نباید بدون نظر و مشورت متخصص نسبت به درمان آن اقدام کنید.
اما اقدامات خانگی از جمله پیروی از رژیم غذایی سالم، انجام منظم ورزشهای ملایم، تمرین مدیتیشن یا یوگا و گذراندن زمان در طبیعت ممکن است به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید، بهویژه زمانی که در کنار درمانهای سنتی مانند دارو و درمان استفاده شوند نتایج بهتری به همراه خواهند داشت