7 راه کار برای تقویت حافظه بعد از سکته مغزی
تقویت حافظه بعد از سکته مغزی | از دست دادن حافظه بعد از سکته مغزی به عوامل زیادی بستگی دارد، اما با انجام یک سری راهکارها از جمله بازی، تکرار، ورزش و پیروی از رژیم غذایی تقویت کننده مغز تا حدودی میتوان به تقویت حافظه بعد از سکته مغزی کمک کرد.
اگرچه دارویی وجود ندارد که بتواند به بهبود حافظه بعد از سکته کمک کند، اما میتوان با انجام فعالیت، درمان و توانبخشی به این موفقیت دست یافت.
یکی از شایعترین علائم سکته مغزی، از دست دادن حافظه است، و برخی اقدامات میتوانند در این مرحله به بازیابی حافظه کمک کنند. ورزش عضلات یکی از بهترین تمرینات برای بهبود تحرک بعد از سکته است، تمرین دادن به مغز نیز در این دوران بسیار موثر است.
میزان از دست دادن حافظه ممکن است به عوامل مختلفی از جمله سن، شدت سکته، محل وقوع سکته مغزی و حتی حمایت خانواده و دوستان بستگی داشته باشد.
چندین راهکار برای تقویت حافظه پس از سکته مغزی
1- مغز را تحریک کنید
بازیهایی که مغز را درگیر میکنند و به چالش میکشند از جمله چکرز یا شطرنج میتوانند برای تقویت حافظه موثر باشند.
2- به متخصص گفتار مراجعه کنید
گفتار درمانی علاوه بر تاثیر مثبتی که بر افرادی که مبتلا به مشکل گفتار هستند دارد، مغز را برای ایجاد اتصالات عصبی از قسمتهای آسیب ندیده به قسمتهایی که تحت تأثیر سکته قرار گرفتهاند تحریک کرده و باعث تقویت حافظه و بهبودی میشود. حتی اطرافیان و خانواده هم تاثیر زیادی میتوانند با تشویق به صحبت کردن و بکارگیری حافظه بر روند بهبودی فرد بیمار داشته باشند.
3- از یادآور استفاده کنید
چیزهایی که ممکن است یادتان برود را یک جا یادداشت کرده و جلو چشمتان قرار دهید؛ مثلا به در حمام بزنید که مسواک زدن فراموش نشود. از یک ساعت زنگدار و یا آلارم موبایل برای یادآوری مصرف قرص و یا جلسات و قرارهای ملاقاتتان استفاده کنید. با انجام این روتین کم کم مغز به انجام اینکارها عادت میکند و آنها را به خاطر میسپارد.
4- نشانه بگذارید
سعی کنید یک نشانه از کاری که باید انجام دهید در معرض دید خود قرار دهید تا با دیدن آن به یادآورید که چه کارهایی باید انجام دهید. مثلا شب قبل لباس مورد نیاز فردا را آماده جلو دیدتان بگذارید یا حتی برای یادآوری مسواک زدن مسواکتان را روی روشویی دستشویی بگذارید تا با دیدن آن یادتان بیاید که باید مسواک بزنید. وسایل شخصی از جمله موبایل و یا کلیدتان را نیز همیشه در یک جای مشخص قرار دهید.
5- تکرار و تمرین معجره میکند
توصیه میشود برای به خاطر سپردن بهتر، زمانی که با یک اطلاعات جدید روبرو میشوید چندین بار آن را تکرار کنید تا در ذهن شما بماند. هرچقدر که فکر میکنید لازم است آن را تکرار کنید. فکر میکنید نیاز است که برای به خاطر سپردن متنها و اطلاعات زیاد آنها را به قسمتهای کوتاهتر تقسیم کنید؟ این کار را بکنید.
6- فعال باشید
از جایتان بلند شوید و فعالیت کنید. نتایج حاصل از تحقیقات انجام شده حاکی از آن است که افرادی که تجربه سکته مغزی داشتهاند و به عنوان یک راه درمان و بهبود ورزش میکنند، بهبود قابل توجهی در حافظه، عملکرد شناختی و بهبود کلی سکته مغزی تجربه میکنند.
7- تغذیه مناسب داشته باشید
(از رژیم غذایی MIND پیروی کنید). باید برای بهبود حافظه و مغز از رژیم غذایی سالم حاوی مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه و ماهی غنی از اسیدهای چرب امگا 3 پیروی کنید.
طبق نتایج حاصل از تحقیقات انجام شده، افرادی که از رژیمهای غذایی سالمی از جمله رژیم مدیترانهای دش استفاده میکنند حافظه بهتری دارند.
رژیم غذایی MIND ترکیبی از رژیمهای مدیترانهای و رژیمهای غذایی دش برای توقف فشار خون بالا میباشد. این رژیم سرشار از غذاهای گیاهی (به خصوص سبزیجات برگدار، آجیل، لوبیا، انواع توتها و غلات کامل میباشد) و محصولات حیوانی است و مصرف غذاهایی که سرشار از چربی اشباع شده هستند را محدود میکند.
مصرف گاه به گاه مرغ و ماهی و روغن زیتون فراوان نیز در این رژیم توصیه میشود. این رژیم مصرف خوراکیهایی از جمله شیرینی، غذاهای سرخ شده، کره، پنیر و گوشت قرمز را منع میکند