همه چیز درباره موسیر
مضرات موسیر چیست، چه خواصی دارد و جایگزین آن | موسیر سرشار از مواد مغذی است و خواص بسیار دارد؛ ازجمله میتواند کلسترول را کاهش دهد و خاصیت ضدسرطان و ضدمیکروب دارد. موسیر همچنین به سلامت قلب و عروق کمک میکند. طعم موسیر چیزی بین سیر و پیاز است و برای رشد، نسبت به پیاز، به آب کمتری نیاز دارد و پوست آن نیز نازکتر از پیاز است. اما مانند پیاز میتواند اشکتان را جاری کند! برای آشنایی بیشتر با خواص موسیر این مقاله را بخوانید.
موسیر از جورههای (واریته) پیاز است و به خانواده آلیوم تعلق دارد. رنگ موسیر از قهوهای روشن تا قرمز متغیر است و گوشت آن سفید و در برخی مواقع سبز است. این گیاه در ظاهر شبیه پیاز است، ولی گوشت آن شباهتی به پیاز ندارد.
ارزش غذایی موسیر
ارزش غذایی هر ۱۰۰ گرم موسیر خردشده بدین شرح است:
- کالری: ۷۵؛
- پروتئین: ۲٫۵ گرم؛
- چربی: ۰؛
- کربوهیدرات: ۱۷ گرم؛
- فیبر: ۳ گرم؛
- کلسیم: ۳٪ نیاز روزانه بدن؛
- آهن: ۷٪ نیاز روزانه بدن؛
- منیزیم: ۵٪ نیاز روزانه بدن؛
- فسفر: ۵٪ نیاز روزانه بدن؛
- پتاسیم: ۷٪ نیاز روزانه بدن؛
- روی (زینک): ۴٪ نیاز روزانه بدن؛
- فولات: میزان ۹٪ نیاز روزانه بدن.
میزان پروتئین، فیبر و ریزمغذیهایی مانند کلسیم، آهن، منیزیوم، پتاسیم، فسفر، روی، مس، فولات و ویتامین A و ویتامین C در موسیر، در مقایسه با پیاز، بیشتر است.
موسیر چیست، چه خواصی دارد و جایگزین آن
خواص موسیر
خاصیت آنتیاکسیدانی
شاید مهمترین خاصیت موسیر وجود مقدار زیادی ترکیبات آنتیاکسیدانی باشد. ازجمله این ترکیبات میتوان کوئرستین، کمپفرول و سایر آنتیاکسیدانهای گوگرددار را نام برد.
در موسیر نیز مانند سیر این آنتی اکسیدان ها زمانی آزاد میشوند که سطح سلول موسیر آسیب ببیند. این آسیب از طریق برش یا لهکردن ایجاد میشود. با آزادشدن این آنتیاکسیدانها، ترکیبی قدرتمند به نام «آلیسین» تشکیل میشود. آلیسین ترکیب قدرتمندی است که میتواند خطر بروز جهشهای سلولی و انواع سرطان را کاهش دهد.
بر اساس مطالعات، مصرف موسیر خطر بروز سرطان ریه، سرطان دهان، سرطان معده، سرطان روده بزرگ و سرطان سینه را کاهش میدهد.
همچنین بخوانید : با رژیم غذایی ضد سرطان آشنا شویم
کاهش علائم آلرژی
در طول یک واکنش آلرژیک، سلولهای بدن هیستامین آزاد میکنند. این امر موجب بروز علائمی مانند ورم بافتها و ایجاد اشک در چشم و بینی میشود.
موسیر سرشار از کوئرستین است. کوئرستین یک فلاونوئید گیاهی است که میتواند مشکلات بینی و چشم، که از حساسیت فصلی نشئت گرفته باشند، را کاهش دهد. کوئرستین میتواند، با جلوگیری از آزادشدن هیستامین، به کاهش شدت واکنشهای تنفسی و التهابی مانند آسم آلرژیک، برونشیت و حساسیتهای فصلی کمک کند.
کوئرستین یکی از ترکیبات اصلی در بسیاری از مکملها و داروهای حساسیت است که، بهمنظور کنترل علائم ملایم آلرژی، برای بینی و چشم استفاده میشود.
خاصیت ضدمیکروبی
مطالعهای گسترده درمورد ترکیبات آلی گوگرد در سبزیجاتی مانند موسیر نشان داد این مواد غذایی خاصیت ضدباکتری، ضدقارچ و ضدویروس دارند. همچنین از سبزیجات خانواده آلیوم بهعنوان درمان سنتی سرماخوردگی، تب، سرفه و آنفولانزا استفاده میشود.
حفظ وزن مناسب
برخی مطالعات نشان دادهاند که ترکیبات موجود در موسیر میتوانند به جلوگیری از تجمع زیاد چربی در بدن کمک کنند و درصد چربی بدن را کاهش دهند.
افزایش گردش خون و سوختوساز
موسیر ازلحاظ دارابودن مواد معدنی مانند آهن، مس و پتاسیم غنیتر از پیاز است. آهن و مس در بدن، با تحریک تولید گلبولهای قرمز، به افزایش گردش خون کمک میکنند. با افزایش گلبولهای قرمز در جریان خون، گردش خون افزایش مییابد و اکسیژن بیشتری به نقاط مهم بدن میرسد. همچنین میزان انرژی، رشد سلولی، ترمیم بافتها و سوخت و ساز در بدن افزایش مییابد.
کاهش کلسترول و کمک به سلامت قلب
آلیسین با تنظیم سطح کلسترول در بدن مرتبط است. آلیسین تولید آنزیم ردوکتاز را در کبد مهار میکند. این آنزیم در تولید کلسترول مؤثر است.
موسیر با کاهش کلسترول در بدن میتواند خطر بروز تصلب شرایین، بیماری سرخرگ کرونری، حمله قلبی و سکته مغزی را کاهش دهد.
موسیر چیست، چه خواصی دارد و جایگزین آن
جایگزینهایی برای موسیر
اگر به موسیر دسترسی ندارید، بهترین جایگزین آن پیاز معمولی و مقداری سیر خردشده یا پودر سیر است. البته یادتان باشد که طعم موسیر با پیاز تفاوتهایی دارد. این جایگزینی زمانی بهتر است که در دستورالعمل غذا سیر تفت داده شود، زیرا طعم پیاز خام با موسیر خام متفاوت است.
از آنسو، اگر میخواهید موسیر را جایگزین پیاز کنید، بهتر است بهجای هر پیاز از سه عدد موسیر استفاده کنید.
سخن پایانی
موسیر نوعی بسیار مغذی از پیاز است. خواص موسیر برای سلامتی قابلملاحظه است و سرشار از ترکیبات آنتیاکسیدانی است. این ترکیبات میتوانند التهاب و خطر بروز بیماریهای مرتبط با استرس اکسیداتیو را کاهش دهند.
علاوه بر این، درمورد ترکیبات موجود در موسیر، بهخاطر خواصشان، بهطور گسترده مطالعه شده است. ازجمله این خواص میتوان سلامت قلب، بهبود میزان قند خون و کاهش خطر چاقی و بیماریهایی مانند سرطان و دیابت نوع ۲ را ذکر کرد.
برای افزودن طعم ملایم موسیر به غذاهایتان میتوانید آن را جایگزین پیاز کنید.