گفتار درمانی چیست؟
گفتار درمانی چیست؟ | گفتار درمانی افرادی که دچار اختلالات گفتاری و مشکلات ارتباطی هستند را درمان و پشتیبانی میکند. این روش برای درمان چندین مشکل در کودکان و بزرگسالان مفید است.
گفتار، بیان افکار با استفاده از اصوات واضح است. اختلال گفتاری فرد را از برقراری ارتباط با استفاده از کلمات گفتاری باز میدارد. افراد همچنین ممکن است از این عارضه به عنوان اختلالات ارتباطی یاد کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد گفتار درمانی، از جمله شرایطی که ممکن است برای آن مفید باشد و نحوه عملکرد آن، به خواندن ادامه دهید.
اختلالات گفتاری میتواند به روشهای مختلفی ایجاد شود. اختلالات گفتاری به دلیل موارد زیر رخ میدهد:
- آسیبهای عصبی به مغز
- فلج عضلانی
- ناهنجاریهای ساختاری
- ناتوانی در رشد
یک مطالعه نشان داد که حدود 8٪ کودکان بین 3 تا 17 سال در پایان دوازده ماهگی یک اختلال ارتباطی را تجربه کردهاند. گفتار درمانی یک درمان موثر برای اختلالات گفتاری و ارتباطی است.
گفتار درمانی چگونه انجام میشود؟
گفتار درمانگر با ارزیابی فرد کار خود را آغاز میکند. سپس آنها میتوانند انواع مختلف اختلالات گفتاری و نحوه درمان آنها را شناسایی کنند.
گفتار درمانی برای کودکان
کودک ممکن است در کلاس به عنوان بخشی از یک گروه کوچک یا در یک محیط خصوصی یک نفر با یک نفر گفتاردرمانی شرکت کند. این بستگی به این دارد که کدام اختلال گفتاری را تجربه میکند. گفتاردرمانگر از تمرینات و فعالیتهای درمانی برای کمک به کودکان دارای اختلال در غلبه بر موضوعات خاص استفاده خواهد کرد.
این موارد عبارتند از:
- فعالیتهای زبانی– در هنگام استفاده از تصاویر، کتابها و اشیا برای تحریک رشد زبان، شامل بازی و گفتگو با کودک است. گفتاردرمانگر همچنین ممکن است تلفظ صحیحی را نشان دهد و از تمرینات تکراری برای کمک به افزایش مهارتهای زبانی کودک استفاده کند.
- فعالیتهای فن بیان- این شامل همکاری نزدیک گفتاردرمانگر با کودک برای کمک به آنها در تلفظ است. گفتاردرمانگر نحوه ایجاد صداهای خاص را اغلب در حین انجام فعالیتهای بازی به کودک نشان میدهد.
- تغذیه و بلع درمانی- گفتار درمانگر میتواند با کودک برای مشکلات جویدن یا بلع از نزدیک کار کند. گفتاردرمانگر همچنین میتواند از تمرینات دهانی برای تقویت عضلات دهان یا کار با بافتهای مختلف غذایی برای بهبود آگاهی دهان کودک استفاده کند.
- تمرینات- گفتار درمانگر ممکن است در کنار ماساژ صورت از تعدادی تمرینات زبان، لب و فک استفاده کند تا به تقویت عضلات اطراف دهان کمک کند. این کار میتواند در گفتار و ارتباطات آینده به آنها کمک کند.
گفتار درمانگر همچنین راهکارها و تکلیف خانه را در اختیار کودک قرار میدهد. این تمرینات به آنها این امکان را میدهد که از طریق برخی فعالیتها با والدین یا مراقب خود کار کنند، بنابراین میتوانند در خانه به تمرین ادامه دهند.
گفتار درمانی برای بزرگسالان
متخصصین از چندین روش مختلف به عنوان بخشی از گفتار درمانی بزرگسالان استفاده کنند. این روشها عبارتند از:
- ارتباط اجتماعی: گفتار درمانگر ممکن است برای بهبود ارتباطات از حل مسئله، فعالیتهای حافظه و تمرینات مکالمه استفاده کند.
- تمرینات تنفس: یک گفتاردرمانگر ممکن است از تمرینات تنفسی برای کمک به مشکلات تشدید استفاده کند.
- تمرینات دهان: تمرینات دهان یک روش مناسب برای تقویت عضلات دهان است که میتواند به بهبود ارتباطات کمک کند.
- تمرینات بلعیدن: مشکلات پزشکی مانند بیماری پارکینسون، سرطان دهان یا سکته مغزی، ممکن است باعث مشکلات بلع شود. یک گفتاردرمانگر میتواند با استفاده از تمرینات بلع به فرد کمک کند تا این مشکلات را مدیریت کند.
کاربردهای گفتار درمانی
گفتار درمانگر میتواند از گفتار درمانی برای درمان چندین بیماری استفاده کند که شامل موارد زیر است:
لکنت زبان
لکنت زبان یک اختلال گفتاری است که متخصصان آن را با تکرار اصوات، بخشها یا کلمات مشخص میکنند. فردی که دچار لکنت است اغلب کلمات، هجاها یا عبارات را تکرار یا طولانی میکند.
فردی که دچار لکنت است میداند چه چیزی میخواهد بگوید اما در صحبت بطور واضح مشکل دارد. مردم اغلب از لکنت به عنوان گیر کردن زبان یاد میکنند.
عدم قدرت تکلم
آفازی نوعی اختلال است که باعث میشود فرد در زبان یا گفتار مشکل داشته باشد. آسیب به قسمتهایی از مغز که مسئول زبان هستند، ممکن است باعث آفازی شود. سکتههای مغزی علت اصلی این بیماری در بزرگسالان است.
فرد مبتلا به آفازی ممکن است توانایی خود را در بیان و درک زبان از دست بدهد و همچنین در خواندن یا نوشتن مشکل داشته باشد.
اختلالات تلفظی
متخصصان، اختلال تلفظی را به عنوان یک اختلال بدون ارتباط با ناتوانی گفتاری یا زبانی دیگر طبقهبندی میکنند. اختلالات تلفظی به افرادی گفته میشود که در تولید صدا از جمله حرکات هماهنگ لبها، زبان، دندانها، کام و سیستم تنفسی دچار مشکل میشوند. کسانی که به این اختلالات مبتلا هستند ممکن است در ساختن برخی صداها مشکل داشته باشند، مثلاً به جای “خرگوش” میگویند ورگوش.
اختلال زبانی خاص
اختلال زبانی خاص (SLI) نوعی اختلال است که باعث ایجاد مشکلات مربوط به رشد مهارتهای زبانی در کودکان میشود. این وضعیتی است که ناشی از ناتوانی عصبی، حسی یا فکری شناخته شده نیست.
اختلال زبانی خاص (SLI) میتواند نحوه صحبت، شنیدن، خواندن و نوشتن کودک را تحت تأثیر قرار دهد. گاهی اوقات متخصصان از آنها به عنوان اختلال زبان رشد، تأخیر زبان یا دیسفازی در رشد یاد میکنند.
اختلالات تشدید
انسداد جریان منظم هوا از طریق دهان فرد هنگام صحبت میتواند باعث ایجاد اختلال تشدید شود. این اختلالات ارتعاشات مسئول گفتار را تغییر داده و منجر به نامشخص بودن گفتار میشود.
جایگزینها
برخی از گزینهها وجود دارد که ممکن است فرد در کنار گفتار درمانی از آنها استفاده کند. این گزینهها عبارتند از:
موسیقی درمانی
درمان نوروفیدبک
مداخلات زبانی اجرا شده توسط والدین
دسترسی به منبع : What is speech therapy