چه زمانی و چرا باید از دستگاه بخور استفاده کنیم؟
دستگاههای بخور معمولا باعث افزایش رطوبت در فضای خانه میشوند. در واقع دستگاه رطوبتساز به بخور سرد گفته میشود و دستگاه بخارساز به دستگاهی گفته میشود که بخور گرم تولید میکند. در ادامه قصد داریم در مورد انواع، معایب و مزایا و زمان استفاده از دستگاههای بخور سرد و گرم صحبت کنیم.
هدف از استفاده از دستگاه بخور
معمولا افراد در زمان گرفتگی بیینی و گلودرد ناشی از آلرژی، عفونت و خشکی هوا از دستگاه بخور استفاده میکنند. در موارد ذکر شده، دستگاه بخور با افزایش میزان رطوبت هوای محیط داخلی، به بهبودی خشکی هوا و کاهش علائمی همچون گرفتگی بینی کمک میکند.
بهبود کیفیت هوا
همانطور که ذکر کردیم، دستگاه بخور به بهبود کیفیت و رطوبت هوا کمک میکند و به همین منظور از این دستگاهها استفاده میشود. از جمله عوارض خشکی هوا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس تشنگی مداوم: افرادی که در محیطهای خشک زندگی و یا کار میکنند بیشتر دچار کمآبی بدن هستند.
- خون افتادن دماغ: خشکی هوا با خشک کردن مجاری بینی و شکنندهتر کردن رگهای خونی منجر به خونریزی دماغ میشود.
- درد، خشکی و یا احساس خارش در گلو: طبق نتایج حاصل از تحقیقات انجام شده، هرچه رطوبت در محیط بیشتر باشد، کمتر احتمال خشکی و خارش در گلو وجود دارد.
- خشکی پوست بدن یا لبها: طبق نتایج حاصل از تحقیقات انجام شده، هرچه رطوبت هوا کمتر باشد عملکرد سد پوستی نیز کاهش مییابد و خطر ایجاد ترک در پوست افزایش مییابد.
- افزایش استرس: طبق نتایج حاصل از تحقیقات انجام شده، افرادی که در محیطهای مرطوب زندگی میکنند نسبت به افرادی که در محیطهای خشک زندگی میکنند استرس کمتری دارند.
- بدتر شدن علائم آسم: هرچه هوا خشکتر باشد، راههای هوایی باریکتر شده و در نتیجه علائم آسم نیز تشدید میشوند.
علائم ذکر شده را تجربه میکنید؟ پس بدانید که محل زندگیتان هوای خشکی دارد.
هنگام بیماری
زمانی که بیمارید، به خصوص بیماریهای مربوط به عفونت دستگاه تنفسی فوقانی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا، کووید19 و … به منظور بهبود کیفیت و رطوبت هوا و در نتیجه کاهش علائم بیماری باید از دستگاه بخور استفاده کنید.
بعلاوه، نتایج حاصل از تحقیقات حاکی از آن است که هرچه محیط رطوبت بیشتری داشته باشد، احتمال ابتلا به آنفولانزا کاهش خواهد یافت.
در زمان بیماری علاوه بر استفاده از دستگاه بخور، به منظور بهبود هرچه سریعتر توصیه میکنیم اقدامات زیر را نیز انجام دهید:
- استراحت کنید.
- از کشیدن سیگار و قلیان و یا قرارگرفتن در معرض دود آنها اجتناب کنید.
- آب فراوان بنوشید.
- برای بهوبد گلودرد آب نمک غرغره کنید.
- در صورت بدتر شدن علائم حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
برای خواب
زمانی که خوابیم، برای مدت طولانی نمیتوانیم آب بنوشیم و حتی گاهی ممکن است با دهان باز بخوابیم که باعث خشک شدن گلو میشود. زمانی که هوای اتاق خواب خیلی خشک باشد، ممکن است درست نتوانیم بخوابیم. برای کاهش علائم ذکر شده بهتر است در اتاق خوابمان از دستگاه بخور استفاده کنیم.
مقایسه انواع دستگاههای بخور
دستگاههای بخور در انواع زیر در بازار موجود میباشند:
- بخور سرد: این نوع دستگاه رطوبت فضا را افزایش داده و به منظور پیشگیری از تجمع باکتری و رسوبات باید به طور منظم تمیز شود.
- بخور گرم: دستگاه بخور گرم به منظور افزایش رطبوت هوا آب را به صورت بخار گرم در هوا پخش میکند. به گفته سازمان غذا و دارو (FDA)، دستگاههای بخور گرم ممکن است منجر به تورم مجرای بینی و ایجاد مشکلات تنفسی و حتی سوختگی شوند. توصیه میشود برای کودکان از این دستگاهها استفاده نکنید.
- ترکیب دستگاه بخور و تصفیه کننده هوا: این دستگاهها فناوری تصفیه هوا را با فناوری بخور ترکیب میکنند. این نوع دستگاهها برای کسانی که آلرژی و آسم دارند بسیار موثر و کارآمد هستند.
- دستگاه بخور برای کل خانه: دستگاههایی که پیش از این معرفی کردیم همگی در ابعاد کوچک و قابل حمل هستند، اما برخی از انواع آنها بزرگ هستند و میتوان آنها را روی دستگاه گرمایش و سرمایش نصب کرد تا کل محیط خانه را مرطوب کنند.
معایب دستگاههای بخور، چه زمانی نباید از دستگاه بخور استفاده کرد؟
تاجایی که به درستی از این دستگاهها استفاده و مراقبت شود بیخطر هستند. اما در برخی مواد ممکن است این دستگاهها باعث ایجاد بیماری و یا خطراتی شوند. در موارد زیر نباید از دستگاههای بخور استفاده شود:
- بیماری ناشی از تنفس در هوای کثیف: در این مواقع ممکن است علائم شبیه آنفولانزا و عفونت جدی ایجاد شود. به خصوص دراین شرایط افراد حساس، مانند افراد مبتلا به آسم یا آلرژی باید بیشتر مراقب باشند.
- مواد شیمیایی سمی: در صورتی که زمان تمیز کردن دستگاه از مواد شوینده شیمیایی استفاده کنید، ممکن است هنگام بخار، مواد شیمیایی وارد ریههای شما شوند.
- سوختگی با بخار: هنگام استفاده از بخور گرم، ممکن است دچار سوختگی شوید.
به منظور پیشگیری از خطرات احتمالی ذکر شده، مرطوب کننده خود را مرتب تمیز کنید، از آب مقطر درون آن استفاده کنید، هنگام تمیز کردن از مواد شیمیایی استفاده نکنید و سعی کنید از دستگاه بخور سرد استفاده کنید.
خلاصه
افرادی که مبتلا به آسم، آلرژی و یا خشکی گلو هستند و بیمارند میتوانند با مرطوب کردن محیط با استفاده از دستگاههای بخور، علائم خود را به حداقل برسانند. اما به یاد داشته باشید که در صورت عدم استفاده درست و مناسب از دستگاههای بخور، نه تنها علائم بهبود نمییابند بلکه ممکن است خطر ابتلا به برخی بیماریهای دیگر و یا موارد دیگری نیز افزایش یابد. به منظور پیشگیری از خطرات احتمالی استفاده از دستگاه بخور، به طور مرتب دستگاه را تمیز کرده و سعی کنید بیشتر از دستگاههای بخور سرد استفاده کنید