زندگینامه سهراب سپهری
سهراب سپهری شاعر قرن معاصر
«سهراب سپهری» اگرچه در تقویم ادبی کشور متولد پانزدهم مهرماه است، ولی در بیوگرافی به چاپ رسیده، خود را متولد چهاردهم مهر، ششم اکتبر معرفی میکند. تقریباً همه اعضای خانواده مذهبی سهراب دستی در شعر و نقاشی داشته اند و باغ بزرگ اجدادی، کودکی پر خاطره سهراب را در کاشان میسازد.
شخصیت شیطان و سرکش سهراب خانه و ترسو و درسخوان مدرسه از همان کودکی شاعر است! پسربچه های که عقرب میکشد؛ اما صدای بهخصوصی از شکفتن غنچه های دم صبح میشنود. روزهای بیسوادی سهراب و کتابخوانی مادر که تنها زن شاغل کاشان است، از سهراب نوجوانی رمانتیک خوان میسازد.
سهراب به گفته خودش دیر بزرگ میشود؛ ولی بروز تفکرات شاعرانه و لطیف در آغاز جوانی، شکارچی تفنگ به دست دیروز را برای نجات مورچه پای حوض میکشاند. دبیرستان را در تهران تمام میکند و به کاشان بازمیگردد. نقاشی و شعر را از سر میگیرد. روزگاری غزل میگوید؛ اما دفتر شعرش را با آغاز شعر نیمایی میسوزاند و اثری از آثارش باقی نمیگذارد. سهراب بارها در نامه هایش کاشان را تنها شهری میداند که در آن آرام میگیرد؛
آشنایی با منوچهر شیبانی
اما آشنایی با منوچهر شیبانی بر آنچه میخواهد تاثیرگذار میشود و محیط بسته و محدود، دلیل بازگشت دوباره به تهران و ورود به دانشکدهی هنرهای زیبا است. هر شغلی را پس از مدتی رها میکند و شغل اصلی خود را کشیدن نقاشی و سرودن شعر میداند که هرگز به حاشیه نمیروند.
انزوای سهراب
سهراب تا پایان هرگز حاضر به مصاحبه نشد؛ انزواطلبی و حجب بیش از اندازه، سلوک او را در هاله ای از ابهام نگه داشت. بسیاری او را عارفی هرچند شیفته مولانا، حافظ و عطار، لیکن بسیار تحت تأثیر بودا میدانند که سروده هایش پیوند شعر عرفانی ایران با شعر امروز جهان است. برخلاف بسیاری از اهالی ادب و روشنفکران، سهراب با شعرش بذر امید میپاشید. درباره آنچه نیست و مایل است باشد تصاویری ماندگار میسازد که برآمده از عشق به زندگی است: «من میدانستم و میدانم که پاسبانها شاعر نیستند، در تاریکی آنقدر ماندهام که از روشنایی حرف بزنم. من هزارها گرسنه در هند دیدهام و هیچوقت از گرسنگی حرف نزدهام؛ ولی هر وقت رفتهام از گلی حرف بزنم، دهانم گس شده است. گرسنگی هندی، سبک دهانم را عوض کرده است و من دین خودم را ادا کردهام.»
روایت زندگی سهراب سپهری
کتاب روایت زندگی سهراب سپهری به قلم خواهرش پریدخت نوشته شده است و گرچه اطلاعات عمیقی از شخصیت سهراب مرموز و آرام در اختیار خواننده قرار نمیدهد، اما در کنار «هنوز درسفرم» کتاب دیگری از همین نویسنده که انتشار یادداشتها، نامه ها، خاطرههای منتشر نشده و طرحهای ابتدایی نقاشی های سهراب است، تلاشی خواهرانه در شناساندن شاعر جهانی و در عین حال ناشناخته کشورمان بوده است که در جهت توضیح حوادث تأثیرگذار بر ذهن و اعتقادات سهراب، مهر بینقص «سیروس شمیسا» را نیز با خود دارد.
نویسنده : ریحانه نعمتی