تازه ها

پفک ماهی (پفیش): خوب یا بد؟

این روزها در سوپرمارکت محله‏‌تان، در قفسه چیپس و پفک، کنار محصولات مختلف و رنگارنگ می‏‌توانید یک محصول تازه را ببینید به اسم پفک ماهی یا پفیش.

این محصول ممکن است برای بعضی‏ها خوشایند باشد و برای عده‌ای هم ناخوشایند. بستگی به ذایقه‏تان دارد البته سازندگان این پفک ادعا می‏کنند که هیچ بوی زُخمی‏ ندارد و قرار است به زودی بستنی ماهی را هم به بازار بفرستند.

این طور که می‏‌گویند، در تولید این نوع پفک که حدود یک سال طول کشیده، به جای بلغور ذرت، از پروتئین و کنستانتره ماهی استفاده شده و املاح، پروتئین‏ها و ویتامین‏‌های موجود در این پفک به ادعای سازندگانش 4 برابر پفک‏‌های معمولی است.

البته باید مطمئن شد پروتئینی که از ماهی گرفته می‏‌شود، خاصیت خودش را حفظ می‏‌کند یا این که احیانا در فرآیند پروتئین‌گیری برخی از ویژگی‏‌هایش را از دست می‏‌دهد.

مهندس فریدون رفیع پور، مدیر تولید تحقیقاتی مرکزملی تحقیقات فرآوری شیلات ایران که یکی از دست اندرکاران تولید این محصول جدید است درباره ویژگی‏‌های آن می‏‌گوید: «کار استخراج پروتئین از موادغذایی کار جدیدی نیست و سال‏‌های سال است که در اروپا انجام می‏‌شود.

استخراج پروتئین از گوشت، مرغ، ماهی و سویا در خیلی از کشورها رایج است. ما هم پروتئین ماهی را با روش‏ های روز دنیا استخراج می‏‌کنیم. دراین فرآیند هیچ اتفاقی برای پروتئین نمی‏‌افتد و تمام ارزش‏های غذایی‏‌اش را حفظ می‏‌کند، چون ما در این فرآیند از حرارت بالا استفاده نمی‏‌کنیم.»

با ماهی قهرید؟!

ما ایرانی‏‌ها زیاد با آبزیان میانه خوبی نداریم؛ برای همین هم مصرف سرانه ماهی‏‌مان خیلی کمتر از سایر کشورهاست.

ما در مقایسه با مردم دنیا ماهی کمی مصرف می‏‌کنیم در حالی که در دنیا ماهی را به اسم داروی قلب می‏‌شناسند که می‏‌تواند از لخته شدن خون و انسداد رگ‌های قلب جلوگیری کند. در کل چربی و پروتئین ماهی ارزش غذایی و دارویی زیادی دارد و کارشناسان تغذیه معتقدند باید مردم ایران را به مصرف ماهی بیشتر تشویق کرد.

برای همین قرار است طبق برنامه‌ریزی‏‌های بهداشتی و تغذی‌ه‏ای سرانه مصرف ماهی در کشورمان از 7 کیلوگرم به 25 کیلوگرم برسد.

ظاهرا تولید پفک و بستنی ماهی یکی از روش‏‌های بالا بردن سرانه مصرف ماهی به خصوص بین بچه‌‏ها و نوجوان‏‌هاست؛
البته اگر این محصولات بتوانند جای ماهی را بگیرند.

مهندس رفیع‌پور می‏‌گوید: «قرار نیست پفک و بستنی ماهی جایگزین خود ماهی شوند، به هرحال ماهی باید هفته‌‏ای دوبار در سبد غذایی خانوار ایرانی وارد شود ولی در جایی که انواع تنقلات مضر در دسترس بچه‏‌ها قرار دارد، این محصولات می‏‌توانند به عنوان تنقلات مفید، حتی به‌صورت میان وعده مصرف شوند.»

این پفک، کم‌نمک است!

نکته جالب این است که در همین پفک ماهی که با شکل و شمایل پفک‏‌های دیگر بسته‌بندی شده و ارائه می‏‌شود، گوشت ماهی هم به کار رفته است.

مهندس رفیع پور، مدیر تولید تحقیقاتی مرکزملی تحقیقات فرآوری شیلات ایران می‏‌گوید: «در این محصول علاوه بر پروتئین ماهی از گوشت پالایش شده ماهی هم استفاده شده ولی در بستنی ماهی فقط پروتئین ماهی به کار رفته است.» به گفته او، در فرآیند استخراج پروتئین از ماهی‏‌های آزاد پرورشی استفاده می‏‌شود ولی به هرحال پفک، پفک است و هر چه قدر مفید باشد، باز هم به دلیل نمک، مواد رنگی و مواد نگه‌دارنده‏ای که در آن به کار می‌‏رود، مضراتی دارد.

مهندس رفیع پور در این باره می‏‌گوید: «ما داریم تلاش می‏‌کنیم این محصول ارزش غذایی بالایی داشته باشد. یکی از مهم‏ترین ویژگی‏‌هایش این است که در تولید آن از مواد رنگی طبیعی استفاده می‌‏شود، روغنش هم کنترل شده و برا ی همین سیری کاذب ندارد.

به جای مواد نگه ‌دارنده شیمیایی در ترکیب آن از غذاهای ارگانیک بدون مواد نگه دارنده استفاده می‏‌کنیم، البته در ماندگاری آن هم مشکلی به وجود نمی‏‌آید. اما در مورد نمک نمی‌شود کاری کرد چون ذائقه ایرانی‏‌ها به نمک عادت کرده و چیپس و پفک را شور می‏خورند، پس نمی‏‌شود نمک را حذف کرد.

البته نمک این پفک کمتر از سایر پفک‏هاست؛ پفک ماهی1/2 درصد نمک دارد در حالی که بقیه پفک‏ها 1/5 درصد. برای همین هم پفیش رطوبت‌اش بیشتر و کمی‏‌نرم‏‌تر از پفک‏‌های دیگر است.»

دکتر مسعود کیمیاگر، متخصص تغذیه می گوید : پفک ماهی از پفک‌های معمولی خیلی بهتر است.

معمولا اظهارنظر درباره محصولات جدید سخت است چون هنوز کارشناسان آن محصول را خوب نمی‏‌شناسند و نمی‌‏توانند اظهار نظردقیقی داشته باشند. در مورد پفک و بستنی ماهی هم همین طور است و تنها متخصص تغذیه‏‌ای که حاضر شد درباره این تولیدات جدید اظهار نظر کند دکتر مسعود کیمیاگر است.

دکتر کیمیاگر می‏گوید: «من هم اولین بار که شنیدم پفک ماهی و بستنی ماهی تولید شده حسابی تعجب کردم و پیش خودم گفتم چه مزه‌‏ای ممکن است داشته باشند. ولی مدتی قبل دوستان پفک ماهی را برایم آوردند تا امتحان کنم. به نظر من این محصول اگرچه نمی‏‌تواند جایگزین ماهی شود ولی از آنجا که پایه‌‏اش ماهی است، بین تنقلاتی که الان در بازار وجود دارد بسیار کم ضررتر است و خیلی بهتر از چیپس و پفک‏‌های معمولی است که در دراز مدت عواقب و عوارض زیادی برای سلامت کودکان به بار می‏‌آورند.»

دکتر کیمیاگر معتقد است امروزه آن قدر تنقلات فاقد ارزش غذایی زیاد شده‏‌اند که باید فکرهای نو و خلاق را تشویق کرد تا محصولات جدید و مفیدی تولید شود و کودکان و خانواده‏‌ها امکان انتخاب بین گزینه‌‏های بیشتر و متنوع‌تری را داشته باشند.

منبع:salamat.ir

لطفا نظر خود را در مورد مطلب بالا در قسمت اعلام نظرات ذکر کرده و نوع مقالات و اخبار مورد علاقه خود را بیان کنید به بهترین نظرات هدایای نفیسی تعلق خواهد گرفت . باتشکر

همچنین بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
مجله اینترنتی زندگی سالم نقشه سایت best counter