تاندونیت شانه چیست؟
تاندونیت شانه یک نوع التهاب است که در روتاتور کاف یا تاندون دو طرفه رخ می دهد. روتاتور کاف شامل ماهیچه ها و تاندون هایی است که در شانه قرار دارند. آنها استخوان فوقانی بازو را به تیغه شانه متصل می کنند. آسیب های ایجاد شده در این بخش از بدن می تواند التهاب خفیف تا شدیدی به وجود آورد. اکثر آسیب های شانه ای روی روتاتور کاف تاثیر می گذارند. هنگامی که تاندون شانه ملتهب و ضخیم می شود، به آن تاندونیت روتاتور کاف نیز گفته می شود.
شکستگی و تاندونیت موجب ایجاد درد و سفتی می شود. آن ها نشانگر تورم (التهاب) در یک ناحیه خاص در مفصل شانه نیز می باشند.
مفصل شانه با گروهی از عضلات به نام کاف روتاتور و همچنین تاندون دو طرفه (تاندونی که استخوان بازو را درون حفره شانه نگه می دارد) پایدار نگه داشته می شود. وقتی تاندون کاف روتاتور یا تاندون دو طرفه ملتهب و یا تحریک می شود، تاندونیت روتاتور کاف یا تاندونیت دو طرفه رخ می دهد.
یک ناحیه در فضای میان تاندون های شانه قرار دارد. این ناحیه، از این تاندون ها محافظت می کند. اما هنگامی که این ناحیه ملتهب می شود، بیماری به نام بورسیت شانه رخ می دهد. هر دو بیماری یعنی بورسیت شانه و تاندونیت می توانند درد و سفتی در اطراف شانه ایجاد کنند و ممکن است با هم به وجود آیند.
در ادامه این مطلب بیشتر در مورد علل، علائم، روش های تشخیص، روش های درمان و نحوه پیشگیری از تاندونیت شانه صحبت می کنیم.
تاندونیت شانه چگونه ایجاد می شود؟
تاندونیت شانه بیشتر به علت آسیب های ورزشی رخ می دهد. این التهاب اثر انجام کارهای تکراری، ناگهانی و آسیب های جدی است. به عنوان مثال، بازیکنان حرفه ای بیس بال، شناگران، بازیکنان تنیس و گلف بازان، شانه ها، آرنج ها و مچ های حساس تری دارند و این حساسیت در آن ها به تاندونیت منتهی می شود. انجام تکنیک های ورزشی، با روش های غیر اصولی، یکی از علل اصلی ایجاد اضافه بار در بافت هایی مانند تاندون ها است که می تواند به ایجاد تاندونیت کمک کند.
با این وجود، همه ورزشکاران حرفه ای دچار این نوع التهاب نمی شوند و همه افراد مبتلا نیز ورزشکار نیستند. افرادی که مشغول به کارهایی هستند که نیاز به انجام حرکات تکرار دارد (مانند کار مونتاژ یا استفاده از ماشین پرس) و افرادی که کارهای دستی سنگین انجام می دهند، بیشتر از سایرین در معرض خطر قرار دارند. وارد آمدن یک ضربه مستقیم به ناحیه شانه یا زمین خوردن از ناحیه بازو نیز می تواند باعث تاندونیت شانه شود.
علائم این نوع التهاب چیست؟
موارد زیر شایع ترین علائم تاندونیت شانه هستند. با این حال، ممکن است علائم شما از علائم افراد دیگر متفاوت باشد.:
- ناتوانی در حرکت دادن بازو و قرار دادن آن در موقعیت های خاص
- درد شانه یا حساسیت به لمس
علائم تاندونیت شانه ممکن است شبیه سایر بیماری های زمینه ای باشد. بنابراین برای تشخیص مناسب همیشه باید با پزشک مشورت کنید.
تاندونیت شانه چگونه تشخیص داده می شود؟
علاوه بر بررسی کامل سابقه پزشکی بیمار و معاینه فیزیکی، روش های تشخیصی که برای تاندونیت شانه استفاده می شوند ممکن است شامل موارد زیر باشند:
تصویر برداری اشعه ایکس؛ این اشعه ها پرتوهای انرژی نامرئی الکترومغناطیسی هستند که تصاویری از بافت ها، استخوان ها و اندام های داخلی بدن تهیه می کنند.
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی یا MRI؛ در این روش از یک آهن ربا و کامپیوتر برای تهیه عکس های دقیق از اندام ها و ساختارهای داخلی بدن، استفاده می کنند.
سونوگرافی؛ در این روش تشخیصی از امواج صوتی با فرکانس بالا استفاده می کنند تا یک تصویر از یکی از قسمت های داخل بدن تولید کنند.
روش های درمان تاندونیت شانه
اهداف درمان این نوع التهاب عبارتند از:
- کاهش درد و التهاب
- بهبود دامنه حرکت شانه
- جلوگیری از ناتوانی حرکتی و عود التهاب
درمان ممکن است شامل ترکیبی از استراحت کردن، بستن محل درد و استفاده از کمپرس یخ برای آسیب های شدید باشد. داروهایی مانند آسپیرین، ناپروکسن و ایبوپروفن نیز برای کاهش تورم مورد استفاده قرار می گیرند. فیزیوتراپی که شامل انجام نرمش های خاص است، بخش مهمی از برنامه درمانی است. اگر تاندون تقریبا یا کاملا پاره شده باشد، جراحی می تواند آسیب را برطرف کرده و فشار روی تاندون ها را از بین ببرد.
پزشکان بر اساس عوامل زیر، نوع درمان را مشخص می کنند:
- سن، سلامت عمومی بیمار و سابقه پزشکی او
- شدت التهاب
- تحمل بدن برای مصرف داروها یا درمان های خاص
- انتظارات بیمار
- نظر یا اولویت بیمار
درمان هایی که معمولا تجویز می شوند شامل موارد زیر هستند:
- استراحت کردن
- مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
- تمرینات قدرتی و تقویت کننده شانه ها
- اولتراسوند درمانی
- تزریق کورتیکواستروئید
- جراحی (برای آسیب های شدید)
عوارض ناشی از این التهاب چیست؟
اگر درمان به موقع شروع نشود، یعنی زمانی که درد و علائم شما نسبتا خفیف هستند، ممکن است عوارضی ایجاد شود. این عوارض معمولا شامل موارد زیر هستند:
- دردی که خوابیدن را دچار اختلال می کند.
- کاهش قدرت یا دامنه حرکت در بازوی آسیب دیده
- ناتوانی در انجام کارهایی که نیاز به جابجایی بازوی آسیب دیده، کمر و یا دست ها دارند مانند بستن زیپ یا دکمه ها و یا گذاشتن اشیاء روی بلندی
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتی که شرایط زیر را دارید، توصیه می کنیم که به پزشک مراجعه کنید:
- درد شما روز به روز بدتر می شود
- حرکت دادن بازوی آسیب دیده دشوار شده است
- درد شما باعث اختلال در خوابتان شده است
- درد و ناراحتی باعث شده که انجام فعالیت های طبیعی برایتان سخت باشد
چگونه می توان تاندونیت شانه را از بین برد؟
از آنجا که اکثر موارد تاندونیت، ناشی از استفاده بیش از حد از شانه است، بهترین درمان، پیشگیری است. مهم است که فعالیت هایی که موجب ایجاد این مشکل می شوند را متوقف کنید. وضعیت نادرست بدن در هنگام کار کردن یا استفاده از تکنیک های نامناسب برای ورزش کردن باید اصلاح شود.
هنگام انجام فعالیت ها، این قواعد اساسی را رعایت کنید:
- حرکت را به آرامی شروع کرده و به تدریج سطح فعالیت خود را افزایش دهید.
- از نیروی محدود برای انجام کارها استفاده کنید.
- وقتی درد ناگهانی رخ می دهد، فعالیت خود را متوقف کنید.
مجله اینترنتی زندگی سالم
فرشته موسی پور