ارزش ذاتی سهام چیست و چگونه آن را محاسبه می کنند؟
زمانی که وارد دنیای خرید و فروش سهام میشوید، با دنیایی از اصطلاحات و مفاهیم مختلف آشنا خواهیدشد. یکی از این موارد ارزش ذاتی سهام است. در واقع ارزش ذاتی هر سهم با استفاده از تجزیه و تحلیلهای نمودارهای مالی یک شرکت به دست می آید. درنظر داشته باشید که ارزش ذاتی با ارزش روز یا واقعی سهام متفاوت بوده اما در طولانی مدت قیمت سهام به سمت ارزش ذاتی حرکت خواهد کرد.
آشنایی با ارزش ذاتی سهام
ارزش ذاتی سهام با قیمت فعلی هر واحد از آن متفاوت است. در واقع ارزش و اعتباری خواهدبود که پیش بینی میشود هر سهم در آینده دارد. دانستن این موضوع برای آن دسته از افرادی حائز اهمیت خواهدبود که قصد خرید سهام را دارند و میخواهند قیمت سهام شرکت مورد نظرشان را پیشبینی کنند. با توجه به این توضیحات هرچه ارزش ذاتی یک سهم بیشتر باشد، سرمایه گذاران بیشتری تمایل به خرید خواهندداشت. زیرا بر این موضوع واقفند در شرایطی که فروش با قیمتی پایین ارائه میشود، در آینده ارزش و قیمت آن در بازار افزایش پیدا خواهدکرد.
بیشتر بخوانید: بعد از اینکه سال مالی شرکتهای فعال در بازار بورس فرا رسید، به منظور اتخاذ تصمیمهای جدید، تقسیم کردن سود دریافتی سالانه، ایجاد تغییر و تحول و… مجمع عادی سالیانه برگزار شده و نتیجه آن را به سهام داران اعلام میکنند.
چگونه ارزش ذاتی یک سهام را می توان شناسایی کرد؟
قبل از اینکه درباره ارزش ذاتی سهام یک شرکت توضیحاتی ارائه دهیم، لازم است بدانید برای آشنایی بیشتر با مفاهیم بازار بورس و تحلیل صحیح نمودارها، شرکت در آموزش بورس اهمیت بسیاری دارد. زیرا تنها با این شرایط میتوانید پس انداز خودتان را به درستی سرمایهگذاری کرده و به سود قابل توجهی از فروش سهامتان برسید. اما برای شناخت ارزش ذاتی سهام هر شرکت روشهای مختلفی وجود دارد که در ادامه به سه تا از اصلیترین روشهای آن اشاره خواهیم کرد.
رویکرد ترازنامه ای ارزش ذاتی سهام
در این روش لازم است ارزش داراییهای شرکت را محاسبه کنید. بیشترین کاربرد این روش برای شناسایی ارزش ذاتی شرکتهای سرمایه گذاری است. در رویکرد ترازنامهای ارزش خالص دارایی شرکت سرمایه گذاری محاسبه خواهدشد. NAV یا همان ارزش خالص دارایی معیاری است برای مشخص شدن ارزش دارایی شرکت که در آن ذخیره کاهش ارزش داراییها، سود محقق شده بعداز تاریخ ترازنامه، ارزش افزوده پرتفوی غیربورسی، ارزش افزوده پورتفوی بورسی، حقوق صاحبان سهام به اضافه و تقسیم بر تعداد سهام شرکت خواهدشد.
رویکرد نسبی ارزش ذاتی سهام
روش رویکرد نسبی بیشتر برای شرکتهای تولیدی که ثبات لازم را در آینده دارند، کاربرد دارد. ارزش واقعی در این روش با توجه به ارزیابی شرکتهای مشابه انجام شده که یکی از بهترین روشهای آن استفاده از نسبت P/E خواهدبود. در صورتی که بخواهند ارزش گذاری را از طریق این روش انجام دهند، باید چند شرکت مشابه را از نظر نرخ رشد، ریسک و… مورد بررسی قرار دهند. بعد از محاسبه P/E، در صورتی که عدد بدست آمده از این تناسب در مقایسه با عدد همتای خود در شرکتهای دیگر کمتر شود، یعنی سهام این شرکت کمتر از ارزش واقعی محاسبه شده و جای رشد خواهدداشت.
رویکرد تنزیلی ارزش ذاتی سهام
بر اساس جریانهای نقدی آینده شرکت، رویکرد تنزیلی ارزش ذاتی سهام را محاسبه میکند. بنابراین در میان روشهای ارزش گذاری، یکی از دقیقترین و بهترین روشهای ارزیابی خواهدبود. در این روش جریانهای نقدی آینده یک شرکت، با توجه به نرخی مشخص تنزیل و ارزش سهام در زمان فعلی تعیین میشود.
مدل گوردون در ارزش ذاتی سهام
در مدل گوردون ارزش ذاتی سهام بر مبنای ارزش فعلی سود تقسیمی پیش بینی شده با نرخ ثابت محاسبه می شود. این مدل با فرض اینکه شرکت همیشه به فعالیت خود ادامه داده و سود تقسیمی براساس نرخی مشخص بطور پیوسته افزایش پیدا می کند. در حقیقت ارزش سهام تابعی از سودهای تقسیمی مورد انتظار در دوره بعد، هزینه حقوق صاحبان سهام و رشد مورد انتظار در سودهای تقسیمی است.
فرمول مدل گوردون برای محاسبه ارزش ذاتی سهم به این شکل است:
(X = D0 * (1+G) / (K-G
X ارزش ذاتی سهام
D0 آخرین سود تقسیمی هر سهم
G نرخ رشد سود تقسیمی هر سهم که از مقایسه سودهای نقدی سالیان اخیر بدست میآید.
K نرخ بازده مورد توقع سهامداران
کلام پایانی
دانستن ارزش ذاتی سهام برای آن دسته از افرادی که قصددارند در بازار بورس و اوراق بهادار فعالیت داشته باشند، اهمیت بسیاری دارد. به همین دلیل باید با پشت سرگذاشتن آموزشهای لازم و آشنایی با تکنیکها و روشهای مختلف، بتوانید نمودارهای بورسی را بدرستی تحلیل کنید.
تولید محتوای این رپورتاژ توسط مجله اینترنتی زندگی سالم صورت نگرفته و انتشار این مطلب به معنی تایید محتوای آن نیست